Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да спрете да ставате до тоалетна през нощта?

19 декември 2023, 17:22 часа
Реклама

Ставането за тоалетна през нощта, известно още като ноктурия, може да наруши съня ви и да ви накара да се чувствате отпаднали и уморени през деня. За щастие има няколко стратегии, които можете да приложите, за да намалите честотата на нощните посещения на тоалетната и да се радвате на по-непрекъснат сън.

Управление на хидратацията

Един от най-простите начини за намаляване на нощните посещения на тоалетна е да управлявате приема на течности, особено вечер. Опитайте се да консумирате по-голямата част от течностите по-рано през деня и ограничете приема им преди лягане. Това може да помогне за намаляване на обема на урината, която организмът ви произвежда през нощта, намалявайки необходимостта от ставане и използване на тоалетната.

Колко често е нормално да се ходи до тоалетна през нощта?

Избягвайте стимуланти

Кофеинът и алкохолът могат да действат като диуретици, като увеличават производството на урина и потенциално водят до повече посещения на тоалетната. Ограничете консумацията на тези вещества, особено в часовете преди лягане. Ако трябва да пиете нещо преди сън, изберете билкови чайове без кофеин или вода.

Изпразнете пикочния си мехур преди лягане

Създайте си навик да изпразвате пикочния си мехур преди лягане. Тази проста стъпка може да намали вероятността да се събудите посред нощ с желание за уриниране. Изграждането на последователна рутина преди лягане, която включва последно посещение в банята, може да помогне да научите тялото си да задържа урината за по-дълъг период от време.

Оценка на лекарствата

Някои медикаменти могат да допринесат за повишена честота на уриниране. Консултирайте се с Вашия доставчик на здравни услуги, за да прегледате лекарствата си и да обсъдите потенциални алтернативи или промени в настоящия Ви режим. Той може да препоръча промени, които биха могли да намалят ноктурията.

Управлявайте стреса

Стресът и тревожността могат да допринесат за нарушения в режима на съня, включително нуждата от ставане през нощта. Практикувайте техники за релаксация, като дълбоко дишане, медитация или йога, за да помогнете за справяне с нивата на стрес. Създаването на спокойна и комфортна среда за сън също може да допринесе за по-спокойна нощ.

Учени разкриха как можем да се справим с честото уриниране нощем

Отстраняване на основните здравословни проблеми

Ноктурията може да бъде симптом на различни основни здравословни състояния, като диабет или уголемена простата. Ако изпитвате постоянно нощно уриниране, е важно да се консултирате със здравен специалист, за да се установи и отстрани основната причина.

Регулирайте позицията на съня

Повдигането на краката или използването на възглавница за поддържане на долната част на гърба може да помогне за намаляване на натиска върху пикочния мехур, което може да намали честотата на нощните посещения на тоалетната.

Включването на тези промени в начина на живот и стратегии в рутинната ви дейност може да допринесе за по-добър нощен сън, като намали прекъсванията, причинени от посещенията на тоалетната. Ако въпреки тези усилия ноктурията ви продължава или се влошава, от решаващо значение е да потърсите съвет от здравен специалист, за да се изключат някакви основни здравословни проблеми.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес