Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да премахнем дървоядите от любимите ни мебели

07 юни 2024, 23:57 часа

Дървоядите са малки, но изключително коварни вредители, които могат да причинят сериозни щети на дървените части от дома ни. Те често остават незабелязани, докато не е твърде късно. В тази статия ще разгледаме как да разпознаем наличието на дървояди, какви са превантивните мерки и как ефективно да се справим с тях.

Как да разберете дали сте нападнати от дървояди?

Повечето хора дори не подозират, че имат дървояди в дома си, докато не започнат да забелязват малки дупчици в дървените ламперии или купчинки дървени стърготини по пода. Дървоядите се крият в дървените конструкции и мебелите, като остават скрити през по-голямата част от времето. Скърцащият звук, който чувате нощем, може да бъде сигнал, че част от мебелите ви са станали жертва на тези насекоми.

Как да се отървем от дървеници?

Защо дървоядите са опасни?

Дървоядите могат бавно, но успешно да разрушат цялата дървена конструкция на вашия дом. Покривът е особено застрашен, ако материалът, с който е построен, не е бил импрегниран. Ако установите наличието на дървояди, трябва незабавно да обработите дървените материали с качествен широкоспектърен инсектицид или да потърсите професионалисти, за да избегнете необходимостта от подмяна на важни носещи елементи от сградата след няколко години.

Възможно ли е да прогоним дървоядите?

Борбата с дървоядите може да отнеме повече време и усилия в сравнение с други вредни насекоми. Те остават скрити в дървесината и я напускат едва когато са вече зрели екземпляри, за да се заселят в друга част от обзавеждането. Дървоядите и техните ларви могат да се укриват години наред в дървените части от конструкцията на дома ви или в части от интериора, като унищожават скъпи мебели, ценни реликви и други дървени изделия.

мебели

Превантивни мерки

Борбата с дървоядите трябва да започне превантивно, за да се гарантира, че никога няма да се срещнете с този вредител. Всички дървени материали, които влизат в дома ви, трябва да бъдат обработени със специални защитни лакове или да преминат през процес на импрегнация. Много често дървоядите влизат в дома ви чрез сурови и необработени елементи от дървесина, които скоро започват да създават своя популация. За да прекъснете нарастването на числеността на врага, е важно да действате превантивно.

Как се обработват засегнатите части и кои са видовете препарати срещу дървояди?

Всичко, което е изработено от дървесина във вашия дом, е застрашено от унищожение, ако липсва качествен защитен лак. Затова е необходимо да нанесете такъв там, където липсва или където старият пласт се нуждае от подновяване.

Експерти: Никога не разопаковайте багажа си в тази част на дома ви

В специализираните магазини почти не се предлагат препарати, създадени специално за борба с дървоядите, но професионалните фирми за дезинсекция знаят как да подхождат. Повечето препарати се нанасят чрез опръскване, други чрез намазване на засегнатата дървесина, а има и такива продукти срещу дървояди, които се инжектират в отворените дупки, оставени в дървесината. Трябва да имате предвид, че всички химикали, които използвате, трудно могат да бъдат нанесени правилно от непрофесионалисти без нужната екипировка и опит.

Важно е да знаете, че дори най-качествените препарати не могат да унищожат ларвите на дървояда, защото те са загнездени дълбоко в сърцевината на дървесината. Това означава, че трябва да извършвате периодични инсектицидни обработки (или цялостна импрегнация, или пък премахване на заразения с ларви дървен материал), докато изтребите по-голямата част от популацията на вредителя, за да я сведете до приемлив минимум.

Борбата с дървоядите изисква време, търпение и правилен подход. Превантивните мерки са ключът към защита на вашите дървени мебели и конструкции. При установяване на наличието на дървояди, важно е да се действа бързо и ефективно с помощта на подходящи препарати или професионалисти. Само така можете да запазите любимите си мебели и да предпазите дома си от тези коварни вредители.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес