Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Качествено ли е маслото? Лесен трик, който ще ви помогне да разберете това

19 май 2021, 11:58 часа

Маслото е един от онези млечни продукти, които можете да откриете във всеки един хладилник. То намира приложение най-вече в кулинарията. Използва се при готвене, пържене и мазане върху филия хляб. Вкусно, полезно и засищащо е. Дали обаче маслото, което ежедневно купувате, отговаря на очакванията ви?

Днес ще споделим с вас интересни трикове, благодарение на които ще разберете дали продуктът, в който инвестирате парите си, е наистина качествен.

Ето ги и тях:

• Приятен аромат при топене

Ако искате да проверите дали вашето масло е качествено, отрежете малко парченце от него и го хвърлете в загорещен тиган. Истинският млечен продукт веднага образува пяна и ароматът, който се разнася от него, е пленителен.

В случай, че не се образува пяна и липсват аромати, то най-добре сменете производителя и започнете да си купувате масло от специализираните магазинчета.

• Втвърдява се бързо

Натуралният продукт се втвърдява изключително бързо, когато го оставите в хладилник. Маслото, което е с примеси, няма да достигне до напълно твърдо състояние. Дори да престои няколко часа в хладилника, то ще позволи да го разрежете безпроблемно с ножа.

Кое е по-добре да хапвате - масло или маргарин?

• Опаковано е във фолио

Знаете, че на пазара се предлагат какви ли не видове млечни продукти. Някои от тях биват опаковани във фолио, докато други са обвити старателно в перманентна хартия. Винаги залагайте на онзи продукт, който е с фолиева опаковка. Помнете, че хартията пропуска светлината и по този начин разваля качеството на маслото.

• Равномерен златист оттенък

Истинският млечен продукт обикновено има златист оттенък. Той може да е по-светъл или по-тъмен, но е напълно еднакъв. Примесите обикновено са на петна. Това ще ви помогне да разберете дали продуктът е качествен.

Твърдото краве масло ще омекне за секунди с този трик (ВИДЕО)

• Равномерно гладко и лесно за намазване

Ако няколко часа сте държали маслото на стайна температура, то ще омекне и ще бъде лесно за рязане и мазане върху филия. Не винаги обаче се получава тази консистенция. Ако усетите, че има бучки, най-добре не прибягвайте към консумация.

• Охладеното масло няма мирис

Последният ориентир, който ще ви подскаже дали сте си купили истинско масло, е миризмата му в охладено състояние. Тя трябва да липсва. Ако я усещате силно, то значи маслото е с примеси. Обикновено производителите добавят редица подобрители и аромати.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес