Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Яжте ги по-често: маслините предазват от язви

20 май 2024, 17:21 часа
Реклама

Маслините, основна част от средиземноморската диета, са известни не само с богатия си вкус, но и с многобройните си ползи за здравето. Едно от по-малко известните, но значими предимства на маслините е потенциалът им да предпазват от язва. Този защитен ефект може да се дължи на уникалната комбинация от биоактивни съединения, открити в маслините, които допринасят за техните противовъзпалителни, антимикробни и антиоксидантни свойства.

Язвите, особено пептичните язви, са рани, които се развиват по лигавицата на стомаха, долната част на хранопровода или тънките черва. Те често се причиняват от бактерията Helicobacter pylori (H. pylori) или от продължителната употреба на нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС). Ако не се лекуват, тези язви могат да доведат до силен дискомфорт, болка и потенциални усложнения.

Кои маслини са най-полезни за нас?

Маслините и зехтинът са богати на полифеноли, включително олеуропеин и хидрокситирозол, за които е доказано, че проявяват силна антимикробна активност срещу H. pylori. Изследванията показват, че тези съединения могат да потиснат растежа и активността на тази бактерия, намалявайки риска от образуване на язва. Проучване установява, че полифенолните екстракти от маслинови листа са ефективни за намаляване на популацията на H. pylori in vitro, което предполага, че редовната консумация на маслини или екстракти от маслинови листа може да помогне за справяне или предотвратяване на язви, свързани с H. pylori.

Освен това противовъзпалителните свойства на маслините играят решаваща роля за защитата на стомашната лигавица. Хроничното възпаление е значителен фактор за развитието на язви, а консумацията на маслини помага за намаляване на този риск. Съдържащите се в маслините антиоксиданти, като витамин Е и полифеноли, спомагат за намаляване на оксидативния стрес и възпалението в стомашната лигавица. Това намаление на възпалението не само помага за предотвратяване на образуването на язви, но и подпомага заздравяването на съществуващите.

Ползи и вреди за тялото от маслините

Друг важен аспект на консумацията на маслини е способността им да повишават производството на слуз в лигавицата на стомаха. Слузта действа като защитна бариера, предпазваща стомашната лигавица от суровото въздействие на стомашните киселини. Съединенията в маслините стимулират производството на тази слуз, осигурявайки допълнителен защитен слой срещу образуването на язви.

Освен това е доказано, че маслиновото масло, често срещано производно на маслините, има успокояващ ефект върху храносмилателната система. Той спомага за поддържане на баланса на стомашните киселини и насърчава гладкото храносмилане, като намалява вероятността от киселинен рефлукс и образуване на язви. Мононенаситените мазнини в зехтина също допринасят за цялостното здраве на храносмилателната система, като гарантират, че лигавицата на стомаха остава здрава и устойчива.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес