Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Има ли връзка между тревожността и задушаването?

17 февруари 2024, 13:00 часа

Връзката между тревожността и задушаването е сложно и многостранно явление, което включва както психологически, така и физиологични фактори. В този контекст задушаването се отнася по-скоро до усещането за затруднено дишане или до чувството за свиване на гърлото, отколкото до физическото действие на храна или предмет, който прегражда дихателните пътища.

Тревожността, често срещано състояние на психичното здраве, може да се прояви по различни начини, а въздействието ѝ върху физическото здраве е добре документирано. Когато става въпрос за задушаване, тревожността може да засили усещането или възприятието за затруднено дишане. Лицата, изпитващи повишена тревожност, могат да станат свръхчувствителни към телесните си функции, което води до повишена чувствителност към усещанията в гърлото.

Психологически тревожността може да допринесе за страха от задушаване, създавайки цикъл, в който самият страх може да предизвика физически усещания, свързани със задушаване. Този страх може да се превърне в самоизпълняващо се пророчество, тъй като повишената тревожност може да предизвика симптоми като стягане на гърлото, затруднено преглъщане или усещане за задушаване. Тези симптоми, дори да не са пряко свързани със запушване на дихателните пътища, могат да бъдат погрешно интерпретирани като признаци на задушаване, което допълнително засилва тревожността.

Кои са причините за социалната тревожност?

От физиологична гледна точка тревожността предизвиква реакция на организма на стрес, което води до освобождаване на хормони като кортизол и адреналин. Тази реакция на стрес може да предизвика напрежение в мускулите, включително в мускулите на гърлото. Повишеното мускулно напрежение в областта на гърлото може да допринесе за усещане за стягане или свиване, наподобяващо чувството на задушаване.

Освен това тревожността често съпътства други психични състояния, като панически разстройства или социална тревожност, което може да увеличи риска от усещане за задушаване. Пристъпите на паника, характеризиращи се с интензивни и внезапни пристъпи на тревожност, могат да предизвикат симптоми като задух и стягане в гърдите, които са близки до усещанията, свързани със задушаване.

От решаващо значение е да се отбележи, че въпреки че тревожността може да допринесе за възприемането на връзката между тревожността и задушаването, обратното също може да е вярно. Страхът от задушаване или от усещане за задушаване може да действа като стресов фактор, да изостри съществуващата тревожност или дори да предизвика пристъпи на тревожност.

Ако изпитвате тревожност, тези техники ще ви помогнат да я преодолеете

Преодоляването на връзката между тревожността и задушаването включва цялостен подход, който отчита както психическото, така и физическото благополучие. Интервенциите в областта на психичното здраве, като например когнитивно-поведенческата терапия (КПТ), могат да помогнат на хората да се справят с тревожните симптоми и да ги облекчат. Освен това практикуването на техники за релаксация, осъзнатост и дейности за намаляване на стреса може да допринесе за намаляване на вероятността от поява на усещания за задушаване, свързани с тревожността.

Връзката между тревожността и задушаването е сложна и включва комбинация от психологически и физиологични фактори. Разбирането и преодоляването на тази връзка изисква холистичен подход, който признава взаимодействието между психичното здраве и физическите усещания. Търсенето на професионална помощ и възприемането на стратегии за справяне могат да допринесат за прекъсване на цикъла на предизвиканите от тревожност усещания за задушаване.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес