Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Храните, които могат да предизвикат диария

17 април 2022, 15:03 часа

Най-често диарията е причинена от вирус или бактерии, попаднали в стомашно-чревната флора. Въпреки това яденето на определени храни също може да причини диария.

Кои са най-често срещаните „виновници“ и как можем сами да си причиним диария – полезно или вредно е за нас, научете в тази статия:

Видове храни, които предизвикват диария

Често диарията, свързана с диетата, възниква или поради индивидуална непоносимост към хранителните компоненти (най-често лактоза или глутен), или когато определени храни са изядени или изпити в твърде големи количества. Най-честият пример за такава ситуация е излишъкът от кафе или алкохол.

1. Пикантни ястия

Люти чушки и кърита са подправени с капсаицин. Това е вещество, което дразни храносмилателния тракт. Приемани в по-големи количества пикантните храни, могат да причинят болки в корема, гадене, пареща диария и повръщане.

Защо хранителното отравяне е опасно и как да се справим с него

2. Заместители на захарта

Полиолите или захарните алкохоли често се използват като подсладители в храни, напитки и фармацевтични продукти. Тези хранителни добавки се срещат често в следните продукти:

  • дъвка;
  • десерти и сладки без захар;
  • диетични безалкохолни напитки;
  • пасти за зъби и вода за уста.

За разлика от захарозата, полиолите са по-малко калорични, тъй като се абсорбират по-бавно в червата. Те практически не влияят на нивото на кръвната захар и не стимулират отделянето на инсулин, което се препоръчват на хора със захарен диабет.

От друга страна, консумирани в големи количества, полиолите могат да причинят диария и подуване на корема. Следователно в Европейския съюз продуктите, съдържащи повече от 10% от тези вещества, трябва да имат специален етикет, предупреждаващ за възможен ефект на пренасяне. Обърнете внимание на наличието на следните хранителни добавки в състава: сорбитол (E420), манитол (E421), изомалт (E953), малтитол (E965), лактитол (E966), ксилитол (E967) и еритритол (E968) [3 ].

3. Млечни продукти

Ако забележите редки изпражнения след пиене на мляко или млечни продукти, това може да е признак за непоносимост към лактоза. Това означава, че в тялото няма специални ензими, които разграждат млечната захар. Други симптоми включват коремна болка и подуване на корема. В този случай е достатъчно да откажете пълномаслено мляко, което може да бъде заменено с безлактозна или растително мляко.

4. Кафе

Кафето не само действа ободряващо, но и стимулира подвижността на дебелото черво. Следователно 2-3 или повече чаши от тази напитка на ден могат да провокират диария. Диарията може да се появи и поради мляко или изкуствени подсладители, които се добавят към кафето.

За добро храносмилане, ЯЖТЕ тези храни!

5. Храни с кофеин

Освен в кафето, кофеинът се съдържа в шоколада, какаото, колата, черния и зеления чай и енергийните напитки. Всички те могат да са продукти, причиняващи диария.

6. Фруктоза

Фруктозата е естествена висококалорична захар, която се намира в плодовете. Именно заради нея плодовете, консумирани в големи количества, могат да провокират диария. Фруктозата често се добавя към сладкарски изделия и напитки.

7. Лук и чесън

Лукът и чесънът съдържат фруктани, въглехидрати, които се усвояват лошо и могат да причинят приток на вода в чревния лумен, което води до провокиране на диария.

Ако искате да замените лука и чесъна в диетата си, помислете за целина и копър. Те са в състояние да придадат на ястията подобен вкус, но в същото време са по-безопасни по отношение разстройването на изпражненията.

8. Броколи и карфиол

Тези кръстоцветни зеленчуци са с високо съдържание на фибри и хранителни вещества. Те могат да се окажат трудни за смилане. За хора, които не са свикнали с диета с високо съдържание на фибри, броколите от карфиол могат да причинят газове или диария. В този случай е по-добре постепенно да въвеждате диетичните фибри във вашата диета.

9. Бързо хранене

Мазните и пържените храни са богати на наситени и трансмазнини и съдържат малко или никакви фибри. Това не само е нездравословно, но и значително ускорява преминаването на такава храна през стомашно-чревния тракт.

Успешното лечение на разстройството зависи от неговата причина

10. Алкохол

Пиенето на алкохол може да доведе до редки изпражнения на идния ден. Това важи особено при бира или вино. Опитайте да се откажете от алкохола и вижте дали диарията спира.

По този начин диарията може да бъде причинена не само от чревна инфекция, но и от определени храни. Причината може да бъде както непоносимост към храни, така и прекомерна консумация на трудно смилаема или стимулираща чревната подвижност храна.

В заключение:

Знаейки тези 10 храни, лесно ще знаете отговора на въпроса: „Как да си причиним диария - полезно или вредно е за нас“. Бъдете само внимателни защото всяко нещо, дори най-полезното в прекомерни количества и при злоупотреба с него може да навреди на организма.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Източници:

Чести причини за хронична диария. Адаптирано от публикация на IFFGD #150 от W. Grant Thompson, MD, FRCPC, почетен професор по медицина, Университета в Отава, Онтарио, Канада

Grembecka, M. Захарни алкохоли — тяхната роля в съвременния свят на подсладителите: преглед. Eur Food Res Technol  241,  1–14 (2015).

Екатерина Георгиева
Екатерина Георгиева Отговорен редактор
Новините днес