Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето за кого консумацията на диня може да бъде опасна за здравето

02 юли 2024, 17:45 часа
Реклама

Динята за мнозина е най-любимият летен плод, освежаващ и сладък, но хората с хронични бъбречни заболявания трябва да внимават.

Според казус, публикуван в "Annals of Internal Medicine: Clinical Cases", са анализирани трима пациенти с хронично бъбречно заболяване, които са се разболели сериозно, след като са яли твърде много диня.

Вижте още: Диабет и сърдечно-съдови заболявания: До какво води дефицитът на магнезий

Защо? Динята се състои предимно от вода, но този сочен плод е пълен с витамини и минерали, от които най-доминиращ е калият. Резен диня от 286 грама съдържа 320 милиграма калий, което е около 12 процента от препоръчителната дневна доза за жените и около 9 процента за мъжете.

Ето защо, за средностатистическия здрав човек, динята е изобилен и вкусен източник на калий, минерал, необходим на нервите за подпомагане на предаването на сигнали, включително тези, които причиняват мускулни контракции. Освен това е отговорен за поддържането на нормални нива на течности извън клетките, както и за поддържането на кръвното налягане под контрол.

При нормални обстоятелства излишният калий, който не се използва в тези процеси, се отстранява от бъбреците и се отделя от тялото чрез урината. Въпреки това, за хората с хронично бъбречно заболяване, бъбреците не са толкова ефективни при филтриране на калий. Следователно, за трима пациенти в гореспоменатия случай, яденето на твърде много диня е довело до развитие на тежка хиперкалиемия, състояние, при което има твърде много калий в кръвта.

Вижте още: Лекар: Хълцането може да е симптом на сериозно заболяване

Пациентите са имали между 6,6 и 7,4 mmol/L калий в кръвта си, а нормата е между 3,5 и 5,0 mmol/L. И тримата пациенти са консумирали големи количества диня всеки ден за период от три седмици до два месеца.

Хиперкалиемия не винаги води до очевидни симптоми, какъвто е случаят при всеки трети пациент. Но може да има и много сериозни последици. Например други двама пациенти са имали проблеми със сърцето. Други симптоми могат да включват мускулна слабост, изтръпване, гадене и, в тежки случаи, задух и болка в гърдите.

Въпреки че може да е сериозно, хиперкалиемията може да бъде излекувана. След като спрели да консумират диня, и тримата пациенти имали нормални нива на калий в кръвта в рамките на няколко месеца.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес