Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето за какво задължително трябва да се използва водата от лозата

05 септември 2022, 13:33 часа
Реклама

Чудото, наречено „плачът на лозата“

Освен виното и маслото от гроздови семки има още една рядка суровина, която се получава от лозата без човешка намеса – сълзите на лозата или „плачът“ на гроздето. Въпреки че външно приличат на обикновени капки вода, техният състав е много по-богат, отколкото изглежда.

Древните римляни са наричали тези редки капки Lacryma vitis или Aqua Vitis и са били наясно с благотворното им действие върху нашата кожа.

"Сълзите" на лозата - древен скъпоценен камък

Древните римляни били напълно очаровани от сълзите на лозата и с течение на времето били все по-удивени от специалните лечебни свойства на този сок. Лекарят и автор на най-важната научна енциклопедия на Древен Рим Плиний Секунд подробно описва полезните му ефекти, включително и положителен ефект върху кожата.

През Средновековието не по-малко известната лечителка Хилдегард от Бинген препоръчва използването на гроздови сълзи за укрепване на чувствителната кожа около очите, както и при зъбобол.

Ползите от лозовите листа, за които малцина от нас знаят

Първото използване на тази съставка в козметиката датира от 795 г. сл. Хр. Според лекарско предписание, намерено в град Лорш (Германия), в мехлема за кожа са използвани лозови капки. Обхватът на тяхното приложение обаче е много по-широк - от прочистване на стомаха до борба с невродермит (възпалително кожно заболяване). Тази течност има антисептично действие, подобрява здравето на очите и кожата, предпазва от инфекции, полезна е при жлъчна дискинезия, холецистит и образуване на камъни в жлъчката. Въпреки факта, че лечебните свойства на този уникален сок са известни от хиляди години, през последните векове тя все повече се забравя, докато почти изчезва.

Какво представляват лозовите „сълзи“?

Сълзенето на лозата се изпълва със силата на цялата лоза, получена и натрупана през зимата, и следователно, дори когато я използвате ще усетите прекрасния аромат на рохкава почва и свежи растения.

Тя хидратира, стяга кожата и гарантира сияен вид без използването на химикали. След нанасянето й на кожата веднага се стяга и изглажда. Тънката кожа около очите няма достатъчно количество липиден слой, поради което е склонна към сухота и по нея по-бързо се образуват видими бръчки. Маслото от грозде достатъчно подхранва кожата, а сълзите й дават необходимите витамини и обновяване.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес