Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Чай от жълт кантарион – знаете ли за какво помага най-много

04 март 2024, 11:15 часа

Билкарството днес се основава на научни доказателства и медицински изследвания, а някои лечебни растения се използват от фармацевтичната индустрия за производство на медикаменти, каквато е например историята на антималарийната група от лекарства. Много от чайовете, които се предлагат на пазара днес, се рекламират като чай за облекчаване на кашлицата, чай за подсилване на имунната система и т.н. и това не е само реклама – билките, които съдържат, реално облекчават заболявания, подобряват състоянието на пациента и могат да подпомогнат оздравителния процес.

Лечението с билки обаче има много по-богата и стара история от лечението с медикаменти, продукт на фармацевтиката. Употребата на лечебни растения датира от епохата на палеолита, преди около 5 000 години шумерите, са съставили списъци с растения, които са полезни за определени заболявания, в древен Египет билките се споменават в египетски медицински папируси, а в Индия били неразделна част от част от традиционната медицина.

Какво лекува жълтият кантарион?

Наистина ли помагат билките? Отговорът е положителен. Щом употребата им не само не е отречена през хилядолетията, но напротив – доказани са качествата им с научни изследвания и се използват и като част от съвременното лечение на редица заболявания, то значи билките са ефективни и имат благоприятното въздействие върху пациентите.

Специалистите трудно биха се ангажирали с твърдението, че дадена билка „лекува“ определени заболявания, но не се притесняват да посочат кое лечебно растение какъв потенциал да помогне за подобряване на самочувствието на пациента притежава, както и приемът на кои билки облекчава състоянието на пациентите при различните здравословни проблеми. Сред най-често препоръчваните билки е жълтият кантарион, като информираността чай от жълт кантарион за какво помага може да се окаже вашият ключ към по-добро здраве и облекчаване на симптомите на вашите заболявания.

Чай от жълт кантарион за какво помага според доказателствата от медицински изследвания?

Ако се съмнявате, че чай може да помогне за облекчаване на заболявания, вижте както казва университетският и медицински център Rochester за чая от жълт кантарион, като твърденията се основават на изследвания и медицински данни.

  • Жълтият кантарион помага благодарение на съдържащите се в него хиперицин и хиперфорин, повлияващи невротрансмитерите в човешкото тяло.
  • Жълтият кантарион доказано помага при лека депресия, безпокойство, нервно напрежение и това е медицински доказан факт. Факт е и обаче, че не трябва да се разчита на жълтия кантарион при тежка депресия.
  • Макар невенът да е по-популярната билка за лечение на кожни наранявания, жълтият кантарион също се оказва полезен при по-леки нарушения на целостта на кожата и изгаряния от първа степен.

Как е най-добре да се прави чай от жълт кантарион?

Чай от жълт кантарион за какво помага според доказателствата от ефективността, която е показал през вековете?

Да се доверим ли само на науката, или да се вслушаме в съветите на билкарите и на старите хора, сочещи чая от жълт кантарион като подпомагащ лечението на много повече заболявания, отколкото медицински е доказано.

Доказателствата на медицината и научните изследвания безспорно са важни, но не можем да пренебрегнем и доказателствата на живия живот – всички онези пациенти, почувствали облекчение на симптомите на заболявания, които не са свързани с посочените от университетския и медицински център като възможни за повлияване при приемна жълт кантарион. Науката вероятно някога ще докаже ползите от жълтия кантарион при лечение на много други заболявания, а до онзи момент се доверяваме на опита на дедите ни по темата чай от жълт кантарион за какво помага. Те сочат билката полезна при:

  • Необходимост от релаксиране на мускулите, като жълтият кантарион облекчава спазмите при дамите по време на месечното им неразположение.
  • Борба с вирусни инфекции.
  • Възпалителни процеси и необходимост от овладяването им.
  • Жълтият кантарион е полезен и за подобряване на настроението и въздейства положително върху централната нервна система.
  • Невралгията е сред здравословните проблеми, които се повлияват от приема на жълт кантарион.
  • Билката е полезна при безсъние или неспокоен сън, като тя отпуска, премахва нервното напрежение и минимизира стреса, с което улеснява заспиването и подобрява качеството на съня.
  • Някои билкари сочат жълтия кантарион като лечебно растение при рак, но не препоръчваме да се разчита на него и да не се предприема друго лечение поне докато науката не докаже, че малкото растение може да се справи или поне да облекчи големият проблем на човечеството – онкологичните заболявания.
  • Благоприятно се повлияват от приема на жълт кантарион възпалителни заболявания с автоимунен характер като ревматоиден артрит.

Какво да имате предвид при терапия с жълт кантарион?

Важно е не само чай от жълт кантарион за какво помага, но и какви са мерките за безопасност при терапия с жълт кантарион.

-          Билката е несъвместима с лекарства, приемани като превенция против отхвърляне на органа при трансплантирани пациенти.

-          Антидепресанти.

-          Медикаменти за разреждан на кръвта.

-          Химиотерапия.

-          Противозачатъчни.

-          Медикаменти, приемани от пациенти с припадъци.

Ако приемате каквито и да е лекарства или страдате от хронично заболяване, консултирайте се с вашия лекар, преди да започнете прием на жълт кантарион.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес