Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Безопасно ли е да използвате кокосово масло като лубрикант?

26 юли 2024, 09:30 часа

Кокосовото масло има много приложения - като олио за готвене, овлажнител за лице и средство за премахване на грим. Но някои хора използват кокосово масло по друга причина: като сексуален лубрикант.

Използването на лубрикант по време на секс може да подобри сексуалното изживяване, създавайки повече удоволствие като цяло. Използването на правилния лубрикант по време на секс също може да предотврати счупването на презерватива.

Не всички лубриканти обаче са еднакви. Вагините имат много деликатен баланс на бактерии. Когато се наруши, може да възникне инфекция.

Изследванията предполагат, че някои лубриканти – включително такива, продавани без рецепта (OTC), които можете да закупите в местната аптека – могат да нарушат pH баланса във влагалището, създавайки среда, подходяща за инфекция.

Но какво да кажем за кокосовото масло? Може ли да се използва за смазване? От една страна, има смисъл да внесете кокосово масло в спалнята. Той е гладък и тъй като е естествен продукт, е привлекателен.

Но дали кокосовото масло е безопасен лубрикант за вашата вагина - и има ли някакви недостатъци

Въпреки че няма научни изследвания, които изследват колко безопасно и ефективно е кокосовото масло като личен лубрикант, Health помоли медицински експерти за някои отговори. Така че, преди да вземете шепа кокосово масло и да правите секс, прочетете фактите, плюсовете и минусите, за да можете да вземете информирано решение.

Видове кокосово масло

Ако сте използвали кокосово масло за готвене, вероятно сте използвали твърдо масло на стайна температура. Това е формата, в която най-често ще намерите кокосово масло. Има две основни форми на това кокосово масло: нерафинирано и рафинирано.

Нерафинирано

Нерафинираното кокосово масло е просто маслото от кокосови орехи, което не е претърпяло допълнителна обработка, освен това, което се прави за извличане на маслото.

Маслото се изцежда от месото на кокосовите орехи и може да бъде мокро или сухо пресовано. Някои ще бъдат етикетирани като „студено пресовани“, което означава, че в процеса на екстракция не е използвана топлина. Нерафинираното кокосово масло ще има отличителна миризма и вкус на кокос.

Рафинирано

Рафинираното кокосово масло е по-обработено, тъй като се използват определени процеси за отстраняване на някои от естествено срещащите се компоненти в маслото. Рафинираното кокосово масло също може да загуби някои от предимствата на нерафинираното кокосово масло, като антиоксиданти.

10 ползи от кокосовото масло, за които не сте и предполагали

Процесът на рафиниране води до "по-чисто" масло без или едва забележим кокосов вкус или аромат. Това също така води до масло с по-висока точка на дим в сравнение с нерафинираното кокосово масло. Между това и неутралния аромат и вкус, то прави страхотно олио за готвене и печене.

Тъй като по-голямата част от маслото в кокосовото масло е наситено, както нерафинираното, така и рафинираното кокосово масло са твърди при стайна температура, подобно на това как маслото е твърдо при стайна температура. Има обаче и фракционирано кокосово масло, което е течно при стайна температура.

https://i.actualno.com/actualno_2013/upload/2020/03/11/0050589001583925617_big.jpg

Повече за фракционираното кокосово масло

Фракционираното кокосово масло се получава от обикновено, твърдо кокосово масло при стайна температура, което е загрято до определена температура и охладено. Този процес се нарича фракциониране. Когато това стане, твърдите мазнини се отделят от течните. След като твърдите компоненти бъдат отстранени, вие оставате с копринено течно кокосово масло, което е без вкус и мирис.

Безопасно ли е кокосовото масло да се използва като лубрикант

Като цяло, да, кокосовото масло е безопасно за използване като сексуален лубрикант. Кокосовото масло е естествен, без консерванти и евтин лубрикант.

Как да използвате лубрикант, за да направите секса много по-добър

Кокосовото масло е ядивно масло, извлечено от месото на зрели кокосови орехи и има много добри качества:

  • Хидратиращи ефекти
  • Антимикробни свойства
  • Противогъбични свойства

Ползи от използването на кокосово масло като лубрикант

Консистенцията на кокосовото масло също е привлекателна. То е по-плътно и по-дълготрайно от изкуствените лубриканти на силиконова и водна основа. В същото време няма да стане на бучки, както другите лубриканти.

Недостатъци на използването на кокосово масло като лубрикант

Има няколко причини да не използвате кокосово масло като лубрикант.

Кокосовото масло може да повреди латексовите презервативи

Докато лубрикантите често се използват с презервативи, кокосовото масло не трябва да се използва с латексови презервативи. Както всички лубриканти на маслена основа - изкуствени или естествени - кокосовото масло може потенциално да разгради латекса в презерватива.

Кокосовото масло не може да се използва с латексови презервативи, защото може да разруши латекса и да причини счупване на презерватива. Само лубриканти на водна и силиконова основа могат да се използват с латексови презервативи, без риск от счупване.

Единственият път, когато е добре да използвате кокосово масло с презерватив, е ако презервативът е направен от полиуретан, който няма да се разгради.

Кокосовото масло може да причини инфекция

Кокосовото масло като лубрикант също не е добра идея, ако сте предразположени към вагинални инфекции, като гъбични инфекции. Не е съвсем ясно защо някои хора са по-склонни към инфекции, но ако сте, може да искате да играете на сигурно.

Тъй като кокосовото масло е антибактериално и противогъбично, то има потенциала да наруши pH баланса във вагината ви и да причини гъбична инфекция.

И докато повечето естествени масла на растителна основа могат да се използват безопасно като лубрикант, някои от тези лубриканти на маслена основа могат да бъдат по-мръсни, по-трудни за измиване и да оцветяват дрехите и чаршафите.

По ирония на съдбата обаче, когато се смеси с равно количество сода за хляб, кокосовото масло може да се използва като средство за отстраняване на петна (просто нанесете върху петното, оставете да престои пет минути и избършете).

Кокосовото масло може да предизвика алергична реакция

Всеки път, когато нанасяте продукт върху кожата си, независимо дали е изцяло натурален или не, има шанс да имате чувствителност към него или в някои случаи алергична реакция. Това може да се случи и с кокоса.

Така че, преди да го използвате, тествайте го, като нанесете малко количество кокосово масло върху вътрешната част на предмишницата и изчакайте няколко минути, за да видите дали има някаква реакция.

Какъв вид кокосово масло трябва да използвам

Частично хидрогенираните и някои рафинирани кокосови масла съдържат добавки, които могат да дразнят или дори да оставят кожата по-суха от преди.

Имайки предвид това, че трябва да се придържате към необработено, нерафинирано, студено пресовано кокосово масло, когато става въпрос за лубрикант, както и за всяка друга употреба. Това масло се извлича от плодовете на пресни кокосови орехи, без да се използва високо температури или химикали.

Ако хапвате по една лъжица кокосово масло на ден - какви огромни ползи ви очакват

За кокосово масло в твърда форма, не забравяйте да използвате чиста лъжица, за да го извадите. Поставянето на мръсни ръце в маслото може да увеличи шансовете бурканът с кокосово масло да се превърне в петриево блюдо с бактерии или мая.

Също така помага, ако сте оставили маслото да омекне на стайна температура, преди да го приложите във влагалището. Ако е твърде твърд, оставете го да се затопли в ръцете ви, преди да го нанесете.

Освен това, бъдете лесни за това колко кокосово масло използвате по време на секс сесия. Докато, като цяло, това прави лосион за безопасно движение, твърде много не е непременно добро нещо за вашата вагина.

Ако ще опитате кокосово масло като лубрикант, не забравяйте да използвате само малко количество. Излишното натрупване на масло във влагалището може да бъде благоприятна среда за нежелани бактерии или дрожди.

Ако мислите да използвате кокосово масло като лубрикант, може да е безопасно. Кокосовото масло като цяло е овлажняващо и по-гъсто от други лубриканти, направени с вода или силикон.

Има обаче някои недостатъци при използването на кокосово масло като лубрикант, като потенциала му да счупи латексовите презервативи и да причини инфекции или алергични реакции. Ако използвате кокосово масло като лубрикант, трябва да се придържате към нерафинирано, естествено, без консерванти и без аромати опция.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес