Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако тези 7 признака са налице, значи сте дехидратирани

08 юли 2024, 10:25 часа

В разгара на лятото сме и високите температури са неизменна част от този период. Много е важно да бъдем добре хидратирани. Водата помага не само за правилното функциониране на мозъка, но и за функционирането на целия ни организъм.

Когато говорим за добра хидратация, се има предвид консумацията на вода. Всички останали подсладени или алкохолни напитки не са добра идея.

Как можете да разберете дали сте дехидратирани?

Още: Лекар: Този необичаен признак издава дехидратация на тялото

Според експертите, дори умерената дехидратация предизвиква симптоми, които няма как да останат скрити за вас самите.

Ето и кои са най-често срещаните от тях:

Суха кожа

Има хора, чиято кожа по принцип е суха. Ако сте от тях, няма за какво да се тревожите, защото този признак навярно не се отнася за вас. В случай, че не принадлежите към тази група хора, трябва да си обърнете внимание навреме и да започнете да консумирате повече вода в горещините.

Още: Ако пиете тези лекарства, внимавайте по време на горещо време, увеличават риска от дехидратация

Урина

Счита се, че уринирането много точно показва дали човешкият организъм се е дехидратирал и дали консумираната течност е в достатъчни количества.

Миризма от устата

Имайте предвид, че ако не приемате достатъчно количество вода, това може да доведе до лош дъх.

Още: Тихи признаци на топлинен удар, които трябва да знаете

Глад

Много често човек, когато не е приемал достатъчно количество вода, усеща глад. Вместо постоянно да похапвате дребни неща, изпийте чаша-две вода.

Запек

Доказано е, че липсата на достатъчно вода в организма води до сухота и плътност на фекалните маси. Това пък на свой ред затруднява тяхното отстраняване. В резултат ще усещате неприятен дискомфорт и подуване.

Умора и главоболие

Често пъти умората и главоболието са причинени от липсата на достатъчно вода. Следващият път, когато усещате някакво неразположение, се замислете дали сте пили солидно количество течности.

Проблемът с дехидратацията може да се реши много лесно. Единственото, което се изисква от вас да направите, е да увеличите приема на вода.

Имайте предвид, че статията има само информативна цел. Не замества консултацията с лекар, нито балансирано хранене!

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес