Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Акнето в зряла възраст: Истинските причини и как да се справите с тях

09 януари 2024, 12:01 часа
Реклама

Всички се сблъскахме с кожни проблеми на възраст 10-14 години, но тогава беше лесно да се обясни постоянното акне: юношеството и свързаните с него хормонални промени, отразени на лицето, са обичайна история. Но ако годините минават и акнето отказва да ви напусне или продължава да се появява, ситуацията става по-сложна.

Можете да се обърнете към помощта на множество лосиони, серуми и кремове, без да навлизате в сериозен анализ на възникналите проблеми, но този подход не гарантира тяхното отстраняване. За да се борите ефективно с акнето в зряла възраст, е много важно първо да изчислите реалните фактори, които са довели до развитието на болестта, и едва след това да започнете лечението. 

Как се появяват пъпките?

Запушените пори са пряк път към акнето и елемент, който най-често пренебрегваме. Порите обграждат всеки космен фоликул и са важна част от структурата на кожата, тъй като те са мястото, където се намират мастните жлези. Последните отделят себум (мазнина), който предпазва кожата и я прави мека. Ако една пора се запуши поради натрупана мръсотия, мъртви клетки, излишна мазнина и бактерии, тогава е по-вероятно да се появи пъпка в тази област.

Понякога редовното и дълбоко почистване може да е достатъчно за висококачествена профилактика на акнето. Но в повечето случаи може да бъде трудно да се определи къде свършва локален обрив и започва акне, тоест хронично възпаление на кожата, и подходящото лечение не започва навреме. Също така си струва да се вземе предвид фактът, че идентифицирането на причините за акне в зряла възраст не е толкова лесно.

Тези 10 храни против акне ще изградят защитните сили на кожата ви

Класическият курс на акне се характеризира с появата на първите пъпки в началото на пубертета, най-често това се случва на възраст между 9 и 13 години. Това се дължи на хормонални характеристики и наследствено генетично повишена чувствителност на мастните жлези на кожата. С напредване на възрастта нивото на половите хормони се нормализира, но повишената чувствителност на кожата към тях остава. До 20-годишна възраст по правило заболяването изчезва от само себе си или протича в по-лека форма, но тенденцията към акне остава. 

Причини за акне в зряла възраст

Факторите, които могат да причинят обостряне на акне при възрастни, включват:

1. Неправилна домашна грижа за кожата

Това се отнася до използването на нискокачествена козметика, която може да запуши порите. При избора на продукти за грижа за кожата е препоръчително да се даде предпочитание на продуктите, обозначени като „некомедогенни“. При избора на крем е препоръчително да се даде предпочитание на леки (течни) текстури. 

Доста често срещана причина за обостряне на акне е използването на растителни масла за овлажняване на кожата, особено по време на масаж. Някои слънцезащитни продукти също могат да причинят възпаление.

2. Неправилна професионална грижа за кожата

Агресивният химически пилинг и механичното почистване на лицето могат да доведат до влошаване на акнето. Ето защо, преди да отидете на салонна процедура, е много важно да определите доколко тя е подходяща за вашата кожа.

3. Слънчеви бани

Излагането на ултравиолетова радиация води до промени в състава на себума и намалява локалния имунитет на кожата. На първия етап излагането на слънце създава усещане за подобряване на състоянието на кожата, но след това по правило следва влошаване. 

4. Храна

Яденето на мазни, пържени храни, млечни продукти и храни с висок гликемичен индекс може да повлияе на състава на себума и активността на мастните жлези, причинявайки обостряне на заболяването. За предпочитане е да се консумират растителни мазнини и морски дарове. 

5. Нездравословен начин на живот

Тютюнопушенето влошава акнето, а стресът, нарушенията на съня и бодърстването причиняват колебания в хормона кортизол, който индиректно влияе върху дейността на мастните жлези. 

Понякога акне при възрастни може да възникне поради контакт с определени химикали (хлор, бром, йод), приемане на лекарства (стероиди, литий), както и носенето на тесни, недишащи дрехи.

Също така често причината е хормонален дисбаланс в резултат на съпътстващи заболявания. Акнето при възрастни изисква консултация с лекар, за да се изключат заболявания на ендокринната система. 

Как да се избавим от акнето по тялото и лицето?

Как да се излекувате от акне в зряла възраст?

1. Продукти със съставки против акне

Първата и най-важна стъпка, ако решите да кажете сбогом на акнето, е да изберете правилните продукти за грижа за кожата. Ефикасни съставки против акне са салицилова, гликолова, полихидроксилова, азелаинова киселини, ретиноиди, бензоил пероксид и др.

2. Ексфолианти

Ексфолирането е важен етап от вашия ритуал за грижа за кожата, който си струва да вземете под внимание, ако се борите с акне или искате напълно да предотвратите кожни проблеми. Какъв ексфолиант да изберете - химически или физичен - по-добре е да обсъдите този въпрос с дерматолог, за да осигурите най-деликатното почистване.

Ще отпуши порите на кожата и ще предотврати възпалителни процеси. Специалистите съветват да обърнете специално внимание на гликоловата киселина - идеален компонент в много химически ексфолианти, и да предпочитате маските пред обикновените почистващи препарати - тоест тези продукти, които ще останат върху кожата ви за известно време. Важен момент: спазвайте режим и не ексфолирайте кожата си твърде често, за да не изсушите кожата си.

3. Точково лечение

Точковата профилактика и лечение на акне е един от най-ефективните методи, който помага за неутрализиране на вредните бактерии, причиняващи акне. Отличен вариант биха били продуктите с бензоил пероксид.

4. Перорални лекарства

В зависимост от тежестта на вашето акне, може да откриете, че лекарствата за локално приложение нямат желания ефект, в който случай може да си струва да се консултирате със специалист и да получите лечение със специфични лекарства. Например, хормоналното акне се причинява от процеси в тялото, които не могат да бъдат предотвратени с външни лекарства.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес