Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

9 съвета за по-лесно забременяване

24 август 2022, 17:00 часа

Всяка жена мечтае един ден да стане майка и това е естествено заложено в природата й. Все по-често обаче пред осъществяването на тази мечта стоят редица проблеми, които пречат на осъществяването й. Причините могат да са много и различни, като хормонални нарушения, гинекологични заболявания, намаляване на яйчниковия резерв и други. Оттук идва и въпроса има ли начин и мога ли да забременея?

9 съвета за по-лесно забременяване

1. Редовната менструация е един от най-важните фактори за успешното забременяване. Проследявайки интервалите мужду всяка менструация, вие ще можете да предвидите кога настъпва овулацията – периодът, когато яйчниците освобождават яйцеклетки, които са плодовити само през първите 12 до 24 часа след пускането им.

2. Наблюдаването на самата овулация също е от значение. Тя обикновено настъпва две седмици преди датата на следващата менструация. При жените с нередовен цикъл обаче този период се определя по-трудно и е различен, но обикновено се случва между 12 или 16 дни преди началото на новия цикъл.

3. „Плодородният прозорец“ на една жена трае общо 6 дни, като първите пет са дните непосредствено преди овулацията, а шестият е денят на настъпване на цикъла. Възползвайте се пълноценно от тях.

Най-добрите съвети как да се подготвим за първа бременност

4. Начинът на живот също има голямо значение, когато решите да имате бебе. Здравословното хранене е важно, за набавянето на необходимите за жената витамини, минерали и хранителни вещества. Храната ви трябва да е разнообразна и богата на протеини, желязо и калций. Затова в менюто ви трябва да присъстват много плодове, зеленчуци, млечни продукти и пълнозърнести храни.

5. Със здравословното хранене ще допринесете и за нормализирането на теглото си, което също е от значение при опитите за забременяване. Всяко отклонение от нормалния индекс за телесна маса нагоре или надолу ще удължи в пъти времето за зачеване.

6. Жените, които поддържат добра форма с тренировки, трябва да знаят, че прекомерната интензивност може да попречи на овулацията им. Причината е в тежките физически натоварвания, които водят до промени в менструалния цикъл.

Интересни факти за бременността

7. Цигарите и алкохола могат да доведат до проблеми с плодовитостта и при жените и при мъжете. Тютюнопушенето освен, че вреди на яйчниците, но и намалява драстично количеството яйцеклетки. При опити за забременяване е добре консумацията на алкохол да се сведе до минимум.

8. Възрастта също има голамо значение за забременяването. Това се свързва с функцията на яйчниците и количеството на яйцеклетките. Поради това се наблюдава рязък спад в плодовитостта, който започва от 30-те години на жената и рязко се увеличава след нейната 40 годишна възраст.

9. Консултацията със специалист е много важна, особено когато жената е на възраст над 35 години и не е успяла да забременее след поне 6 месечни опити за това. При установяване на проблема, лекарят може да ви препоръча да опитате ин витро оплождане. Какъвто и да е вашият случай, не се отказвайте да сбъднете мечтата си да бъдете майка!

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес