Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

8 храни, които намаляват риска от инсулт

24 януари 2024, 10:44 часа

Инсултът е сериозно заболяване, което се появява при нарушено кръвоснабдяване на мозъка, което води до увреждане на мозъчните клетки. Приемането на здравословен хранителен режим може да изиграе решаваща роля за намаляване на риска от инсулт.

Ето осем храни, за които е доказано, че допринасят за предотвратяване на инсулт:

Мазни риби: Богати на омега-3 мастни киселини, мазните риби като сьомга, скумрия и пъстърва могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане и намаляване на риска от образуване на кръвни съсиреци - два съществени фактора, които допринасят за инсулт. Тези мастни киселини имат и противовъзпалителни свойства, които подпомагат цялостното здраве на сърдечносъдовата система.

Инсулт: тези витамини и храни предпазват от него

Зеленолистни зеленчуци: Зеленчуци като спанак, кейл и швейцарски манголд са пълни с хранителни вещества, включително калий, който помага за регулиране на кръвното налягане. Високото кръвно налягане е водеща причина за инсулт, което прави зеленолистните зеленчуци съществено допълнение към диетата за превенция на инсулта.

Плодове: Боровинките, ягодите и малините са богати на антиоксиданти и противовъзпалителни съединения. Тези елементи допринасят за подобряване на функцията на кръвоносните съдове и намаляване на оксидативния стрес, като спомагат за поддържане на здрава кръвоносна система.

Ядки и семена: Бадемите, орехите, лененото семе и семената от чиа са отлични източници на здравословни мазнини, фибри и антиоксиданти. Редовната им консумация може да помогне за регулиране на нивата на холестерола и да намали риска от развитие на артериални плаки, които са основен фактор за инсулт.

Тези храни са ключът към предпазване от инсулт!

Овес: Пълнозърнестите храни, особено овесът, са богати на разтворими фибри, които могат да помогнат за намаляване на нивата на холестерола. Като подпомага здравето на сърцето и намалява риска от атеросклероза, овесът допринася за по-нисък риск от инсулт.

Авокадо: Авокадото е богат източник на мононенаситени мазнини, които са полезни за сърцето мазнини и могат да помогнат за понижаване на нивата на лошия холестерол. Освен това авокадото съдържа калий, който подпомага регулирането на кръвното налягане.

Домати: Доматите са пълни с ликопен - антиоксидант, който се свързва с намален риск от инсулт. Ликопенът може да спомогне за понижаване на кръвното налягане и да предотврати натрупването на артериална плака, като по този начин подпомага сърдечносъдовото здраве.

Черен шоколад: Черният шоколад, в умерени количества, може да бъде чудесно допълнение към диетата за превенция на инсулта. Той съдържа флавоноиди, които се свързват с подобряване на функцията на кръвоносните съдове и по-нисък риск от инсулт. Изключително важно е обаче да избирате черен шоколад с високо съдържание на какао и да го консумирате умерено, за да избегнете прекомерния прием на калории.

Включването на тези храни в балансирана и разнообразна диета, заедно с поддържането на здравословен начин на живот, който включва редовна физическа активност, може значително да допринесе за намаляване на риска от инсулт. От съществено значение е да се консултирате със здравен специалист за индивидуален съвет и за да сте сигурни, че промените в хранителния режим са съобразени с индивидуалните здравни нужди.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес