Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

3 навика на хората, които бързо се изкачват по професионалната стълбичка

29 септември 2023, 08:08 часа

Когато се огледате на работното си място, винаги има някои хора, които са се издигнали бързо по стълбата, докато други остават в същата роля за дълго време. Разбира се, не всеки иска повишение. Някои хора са доволни просто да си вършат работата, което е добре. Но има много хора, които искат тази следваща роля и изглежда не могат да я получат.

Ето три неща, които хората, които бързо се издигат по стълбичката, често правят, за да ускорят пътя си до следващата позиция:

Бъдете полезни и ефективни

Може да изглежда очевидно, но повечето хора, които получават повишение бързо, са добри в това, което правят. Въпреки че донякъде да си добър в работата си включва наличието на някакъв основен талант за нея, голяма част от това наистина е упорита работа и ангажираност.

Имате лош ден на работа? Ето 7 начина да се справите с това

Да вършиш работата си добре означава да я вършиш достатъчно добре. Тоест, не е нужно да получавате 6 за всяко усилие. Имате нужда само от 6 за нещата, които изискват повече усилия. Но вие искате да сте сигурни, че нещата, които правите, са направени достатъчно добре, за да задоволят клиентите, да прокарат проект напред или да дадат на шефа си това, от което се нуждаят, за да успеят.

Другата част от това да бъдеш добър в работата си включва намирането на проблеми за решаване в допълнение към чакането да ти кажат какво да правиш по-нататък. Вероятно ще забележите задачи, които не са изпълнени, които са се изплъзнали през пукнатините. Когато го направите, бъдете проактивни. Започнете, като повдигнете проблема с шефа си, за да разберете дали някой се занимава с проблема. Ако никой не се занимава с това и шефът смята, че е важно, поемете го доброволно или поне бъдете част от екипа, който работи по него.

Проактивното намиране на проблеми, върху които да работите, е от решаващо значение, защото колкото по-високо се издигнете във всяка организация, толкова по-вероятно е да трябва да идентифицирате проблемите, които трябва да бъдат решени, вместо просто да ви се казва какво да правите. Придобиването на репутация на човек, който решава проблеми, показва на другите, че имате мисленето, което ще ви направи успешни в нова роля.

Научете какво се изисква  за следващата позиция

Общо правило в организациите е, че уменията, които са ви позволили да успеете в определена роля, не са уменията, които ще ви помогнат да успеете в следващата роля. Успехът при изпълнение на задачи на начално ниво често ви води в управлението на хора, което е доста различно от всяка работа, насочена към клиента, която сте вършили преди (въпреки че опитът ви в задачите на хората, които управлявате, има значение). Да се справяте добре като мениджър често води до роли, които изискват повече стратегическо или оперативно мислене. Може също да изисква повече управление или надзор върху бюджетите.

Когато се интересувате от повишение, трябва да вършите добре текущата си работа, но също така трябва да научите какво ще се изисква от вас в следващата роля. Хората, които бързо се повишават, започват с наблюдение на хора, които заемат ролите, към които се стремят. Те обръщат внимание на разликите между това, което биха казали в дадена ситуация и това, което казват тези хора. Това предоставя информация за това, което хората в тези роли смятат за важно.

До какви здравословни проблеми ще доведе работата, която не харесвате

Те не само се учат от пасивно наблюдение, но се опитват да организират време за взаимодействие с хората, които имат ролите, които искат. Те намират възможности да се возят заедно с тях, за да научат за задачите, които изпълняват. Те търсят промени, за да опитат силите си в някои от тези задачи с надзор. Ходят на уроци, за да им помогнат да развият умения, които все още не са усвоили.

Изградете силна социална мрежа

Вероятно сте чували израза „не е важно какво знаете, важно е кого познавате“. Това не е съвсем точно. Ако искате бързо да получите това повишение, важно е както това, което знаете, така и кого познавате. Предишните два раздела се фокусираха върху частта „какво знаете“.

Понякога организациите ще насърчават хора без никаква конкуренция за ролята. На дадено лице се предлага шанс за повишение поради представянето му. Когато имате ключови лица, вземащи решения във вашата социална мрежа, увеличавате шансовете да ви бъде предложена роля.

Дори когато промоцията е конкурентна, условията на игра не са равни. Организационните лидери идентифицират хора, които смятат, че ще се справят отлично в тази роля, и ще им дадат наставничество, съвети и възможности, които допълнително ги подготвят да поемат новата роля. Това допълнително обучение повишава пригодността на някого за ролята и така, когато дойде време за конкурентен процес на преглед, желаният кандидат също изглежда (обективно) най-добрият кандидат. Така че искате да сте на опашката за това допълнително обучение, което ви подготвя за новата роля.

Тези ключови организационни лица, вземащи решения, са заети. Така че е малко вероятно да получите признание за работата си, без да направите няколко неща, които да ви помогнат да бъдете забелязани. Възползвайте се от възможността да направите презентации за групата, така че повече хора да ви опознаят и това, което правите. Ходете на срещи, където присъстват лидери на високо ниво. Ако не е неудобно, представете се (или накарайте шефа си да ви представи). Не е нужно да правите много самореклама в тези въведения. Просто работете, за да се утвърдите като човек, чието име тези лидери ще разпознаят, когато го чуят отново.

Когато получите това повишение, не забравяйте навиците, които са ви помогнали да бъдете признати за това повишение. Те ще помогнат за следващия. Колкото по-високо отивате във всяка организация, толкова по-малко промоции са налични. И така, тези фактори стават по-важни, колкото по-високо сте настроени.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес