Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

11-те чая, които да пием при възпалено гърло и борба с инфекциите

08 септември 2022, 18:15 часа

Възможните причини за възпалено гърло са много, но едно е сигурно - те никога не са приятни. Така нареченият фарингит може да се характеризира с болезнено преглъщане, суха кашлица и дращенето в гърлото, понякога всичко, което искате, е лесно и естествено средство, към което можете да посегнете бързо, за да изчезнат симптомите ви. За ваше сведение, възпаленото гърло обикновено е резултат от бактериални или вирусни инфекции, които засягат тъканта в гърлото, причинявайки възпаление, подуване и болка, казва д-р Робърт Глатър, лекар по спешна медицина в болница "Ленокс Хил" в Ню Йорк. 

Най-полезните за здравето видове чай

За щастие, чаят може да помогне за облекчаване на дискомфорта, без значение каква е основната причина. Вероятно вече знаете, че тези листа предлагат много потенциални ползи за здравето - от укрепване на имунната система до предпазване от сърдечни заболявания. Оказва се, че чайовете могат да направят чудеса и когато ви боли гърлото. Течностите, които приемаме през устата, не достигат директно до гласовите гънки, а по-скоро ги заобикалят и попадат в хранопровода.

Отървете се от болките в гърлото с тези ПРИРОДНИ средства

Така че начинът, по който горещите или топлите течности, например чаят, могат да бъдат полезни, е като успокояват лигавицата на гърлото, а понякога с топлината или загряването увеличават притока на кръв към тъканта. Добавянето на мед към чашата ще направи топлата ви напитка доста по-вкусна и успокояваща за пулсиращото ви гърло, защото подсладителят ще покрие лигавицата на гърлото и ще успокои болката, като същевременно ще сведе до минимум кашлицата, казва д-р Глатер.

Болки в гърлото - причини, симптоми и лечение

Няма никакви рискове при използването на чай за потушаване на възпалението в гърлото, но имайте предвид, че чайовете не трябва да се използват като заместител на лекарствата. Ако имате възпалено гърло и симптомите ви продължават, най-добре е да го прегледате. При леки случаи на възпалено гърло опитайте един от тези препоръчани от експерти чайове, за да облекчите симптомите си.

Ако имате зачервено гърло, направете си гаргара с тези две съставки от кухнята

1. ЗЕЛЕН ЧАЙ. Той е чудесен вариант, когато гърлото ви се нуждае от малко любов. Изследванията показват, че зеленият чай има противовъзпалително действие, което може да помогне за намаляване на отока на тъканите в гърлото. Отпивайте от него хубаво и докато е горещо, когато почувствате нужда. За допълнителен вкус добавете лимон и мед.

Видовете болки в гърлото и какво трябва да знаем за тях

2. ЧЕРЕН ЧАЙ. Той не само ви събужда сутрин, но може също така да отпусне възпаленото гърло. Черният чай съдържа съединения, наречени танини, които могат да помогнат за намаляване на възпалението и облекчаване на болката при възпалено гърло. Гаргарата с черен чай няколко пъти дневно също може да намали до минимум подуването и възпалението.

Вредни чайове, с които да внимаваме

3. ЧАЙ ОТ МЕНТА. Той също може да помогне за успокояване на болката при възпалено гърло, защото съдържа съединение, наречено ментол, което има противовъзпалителни свойства. Една забележка обаче: Ментолът може да доведе и до изсушаване на тъканите, така че трябва да се използва пестеливо. Не се колебайте да включите ментовия чай в менюто си, само не го пийте по цял ден.

Фарингит - видове, симптоми и диагностика

4. ЧАЙ ОТ ЖЕНСКО БИЛЕ. Въпреки че чаят от корен на женско биле е най-известен с това, че помага за облекчаване на стомашно разстройство и други подобни проблеми, като киселини, неговата антибактериална и антивирусна активност може да бъде полезна и при възпалено гърло. Ако харесвате женско биле, определено отпийте от този леко сладък чай, когато се чувствате зле.

10 причини да ядете мед и канела всеки ден

5. ЧАЙ ОТ ЛАЙКА. Този класически чай, направен от цветя, е особено полезен, когато имате сърбящо и дрезгаво гърло или неприятна кашлица, които ви пречат да си починете през нощта. Освен това чаят от лайка съдържа антиоксиданти, по-специално флавоноиди и терпеноиди, които могат да помогнат на организма да се пребори с инфекциите.

8 храни, с които ще излекувате по-бързо болното гърло

6. ЧАЙ ОТ ЗЕФИР. За съжаление този мек чай няма вкус на зефир, но се добива от полезното за вас растение зефир. Коренът на зефира отделя желатинова субстанция, известна като слуз, която помага за покриване и успокояване на възпаленото гърло. Изследванията показват, че той има и противовъзпалителни свойства.

Най-добрият лек при възпалено гърло - солена вода с куркума

7. ЧАЙ ОТ ДЖИНДЖИФИЛ. Не можете да се наситите на джинджифиловите бонбони и пърженото месо? Имате късмет. Пикантният чай от джинджифил също може да бъде вашето естествено средство за лечение на възпалено гърло, тъй като коренът от джинджифил съдържа редица съединения, които имат противовъзпалително действие. За да балансирате пикантността (и да покажете на раздразненото си гърло допълнителна любов), добавете мед и канела в чашата си. Бонус: Канелата също така помага за повишаване на способността на организма да се бори с инфекциите.

Чаят и кафето са не са добри помощници за хора с тези болести

8. ЛИМОНОВ ЧАЙ. Чудесен за подпомагане при възпалено гърло и настинка, и пълен с витамин С, който помага за укрепване на имунната система. Колкото по-силна е защитата на организма ви, толкова по-добре и по-бързо можете да се отървете от възпаленото гърло и инфекцията, която го е предизвикала.

Кой е по-полезният чай – зелен или черен

9.ЧАЙ ОТ КУРКУМА. Идеален при болки в гърлото, тъй като куркумата има антивирусни, антибактериални и най-вече противовъзпалителни свойства, които помагат за успокояване на гърлото и укрепване на имунната система. Ако не сте почитатели на вкуса, добавете мед, джинджифил или малко стевия, за да го направите по-вкусен.

Вече редовно си правя чай от куркума! По-енергизиращо от кафе и много по-здравословно

10. ЧАЙ ОТ ТУЛСИ. Това е билка, произхождаща от Индия и известна още като свещен босилек. Отдавна се използва като билково средство за лечение на заболявания на горните дихателни пътища, като астма, настинка, бронхит и кашлица. Снабден с антиоксиданти и антимикробни свойства, тулси може да помогне за успокояване на възпаленото гърло, да се пребори с бактериалните и вирусните инфекции и да подсили имунната система.

Чай от ябълки!? Да, ето за какво е полезен!

11. ЧАЙ ОТ ШИПКА. Опакован с витамин С и антиоксиданти, наречени полифеноли, чаят от шипка е чудесен за укрепване на имунитета. Чаят от шипки притежава и противовъзпалителни свойства, които помагат за успокояване на гърлото и облекчаване на болката. Често смесван с хибискус с плодов аромат, този чай е лек и сладък.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес