Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Правото на детето да играе и как COVID-19 промени потребителското търсене на детски играчки

02 април 2021, 11:00 часа

Играчките разпалват детското въображение, предлагайки неограничени възможности. Те също така отразяват културните и обществени тенденции в рамките на едно поколение. Правото на детето да играе е заложено в член 31 от Конвенцията на ООН за правата на децата. За децата играта е основна потребност, както храната, сънят или водата. Играта е от основно значение за физическото, психическото, социалното и емоционалното здраве на децата и е съществена част от израстването.

Годината, в която целият свят беше затворен, семействата преоткриха удоволствието от времето прекарано заедно и занимателните игри - тенденция, която със сигурност ще продължи през 2021 г. Настолните и парти игрите са изключително популярни през последните няколко години, но производителите на игри вече се грижат повече за нуждите на семействата като предлагат семейни игри, насочени към по-малки групи. Тези игри са забавни както за деца, така и за възрастни. Семействата търсят нови играчки които насърчават съвместността, както и приобщаващи играчки, на които могат да се радват деца с различни способности и интереси. Периода е труден за всички и играчките могат да бъдат чудесни инструменти, които да помогнат на децата да обработят всичко, което се случва. Виждаме много играчки, които са предназначени да популяризират социалното и емоционално обучение, да помогнат на децата да останат спокойни и да ги научат как да управляват чувствата си.

Тази тенденция включва и образователни игри и играчки, които родителите могат да използват, за да помогнат на децата си да усвоят нови умения или да ги подпомогнат в усвояването на материала от онлайн обучението. STEM играчките запазват позициите си последните няколко години и сега са ориентирани повече към космически дейности. Огромен интерес има към играчки, свързани с космически изследвания, НАСА и извънземен живот. Science – Technology – Engineering – Mathematics или STEM играчките вдъхновяват и мотивират децата. Те променят тяхното отношение към науката и образованието, повишавайки мотивацията им за учене.

Пандемията накара повече възрастни да се обърнат към играчките, за да внесат малко радост и спокойствие в живота си. Играчките и игрите се доказаха като средство за бягство на възрастните и начин да се върнат отново в собственото си детство. Играчките не са просто забавни, те осигуряват здравословна доза емоционална подкрепа и облекчение по време на стрес и несигурност. Наблюдава се нарастващо търсене на играчки, които помагат да се развият детските умения за социално и емоционално обучение, играчки, които насърчават вниманието и грижата за себе си, както и играчки които карат децата да се усмихват, споделиха от екипа на онлайн магазин за детски играчки „Елфите“. Фиджит (Fidget) играчките например, са сензорни предмети, които имат за цел да регулират нуждата на децата от движение и докосване. Това засилва способността им да останат спокойни, съсредоточени и внимателени. Фиджет играчките осигуряват възможност за децата да насочват енергията си по по-малко по-разсейващ и по-приемлив начин, докато се фокусират върху дадена задача (например слушане на урок в училище). Анти стрес играчките помагат на детето да филтрира цялата излишна сензорна информация от заобикалящата го среда и в собственото му тяло, която може да го разсейва, насочвайки цялата му енергия и внимание върху играчката. Техниката е популярна сред специалисти, работещи с деца с аутизъм или дефицит на вниманието.

Социални медийни платформи като YouTube и TikTok се очаква да диктуват тенденции в сферата на играчките. През 2021 г. повече игрални събития ще бъдат преместени в стрийминг платформи или ще имат хибриден подход. Продажбите на лицензирани играчки ще се ръководят от случващото се в канали като Disney +, Netflix, HBO Max и др.

Друга тенденция, която трайно преобладава е темата за социалната отговорност и осведоменост. Това са играчки, които насърчават културното разнообразие, екологичната устойчивост и минимизиране на отпадъците, защита на околната среда и уважение към общественозначимите професии. Много компании полагат усилия да се движат в екологично устойчива посока както със своите продукти, така и с уроците, които преподават. Производителите учат децата на рециклиране, създаване на играчки, изработени от устойчиви материали и дори използване на устойчиви опаковки, които са включени в модела на игра, за да се намалят отпадъците.

Пролетта е време на обновление, наближава и Великден. Хората ще прекарат този празник в сравнително по-тесен кръг тази година и като цяло по-голямата част от свободното си време прекарват у дома. Поради тази причина подходящите подаръци за сезона и новите акценти в игрите на открито са особено търсени за Великден, по информация на специалистите от един от най-старите онлайн магазини за детски играчки у нас – „Елфите“. Много семейства ще поемат пътя обратно към природата с първите слънчеви лъчи. Разумните начини да прекарате времето си у дома и да останете активни на чист въздух имат специално значение в тези необичайни времена. Играта навън никога не е била толкова важна за децата, както сега - и едно е сигурно: продължаващите пандемични мерки ще продължат да подкрепят тази тенденция. Категорията играчки и игри на открито обединява и двете неща заедно с много забавления и разнообразие в играта както в собствения двор или градина, така и на терасата у дома.

Илиана Симеонова
Илиана Симеонова Отговорен редактор
Новините днес