Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Малката уличка, съхраняваща българска история и до днес - "4-ти януари"

05 януари 2014, 09:25 часа

Агенция БГНЕС ни връща назад във времето, разказвайки за забележителната улица в Пловдив "4-ти януари". 

На нея са Балабановата къща, Арменското училище, паметникът на Пейо Яворов в Стария град, а в продължението си води до бившата Първа мъжка гимназия, в която са учили седем министър- председатели и църквата "Св.св. Кирил и Методий".

По нея на 4 януари 1878 година, по стар стил, е влязъл в Пловдив генерал Гурко, за да обяви Освобождението на града. След промяната на календара, датата се чества на 16 януари.

Директорът на Исторически музей – Пловдив Стефан Шивачев разказва за случилото се в далечната зима.

След опожаряването на Стара Загора, подобна заплаха тегне и над "перлата" на Османската империя - Пловдив. Затова в освобождението на града голяма роля играе изненадата. Генерал Гурко изпраща отряд драгуни начело с младия капитан Бураго, които създават впечатление, че много по-многобройна част влиза в града. Битките се изтеглят извън Пловдив, в селата в Родопската яка, а на Централна гара така и остава сервираната вечеря на Сюлейман паша.

Наименованието на улицата, по която е влязъл в централната част на града отрядът на генерал Гурко, не е променяно след новия календар, затова и мнозина не знаят какво точно означава датата. От всички знакови дати, свързани с историята на Пловдив, само датата 6-ти септември не се променя и Съединението се чества на същия ден, макар и след въвеждането на новия календар тя би трябвало също да се измести с 12-13 дни назад. До такава степен съчетанието е влязло в речника на хората.

Виктория Пенева
Виктория Пенева Отговорен редактор
Новините днес