Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво трябва да знаем за багажа си при пътуване със самолет

15 ноември 2013, 11:45 часа

Пътуването със самолет е огромно удобство, но винаги покрай него изникват много въпроси. Повечето хора се затрудняват с приготвянето на багажа си.

Именно заради това от actualno.com и Wizz Air даваме няколко съвета как да организираме багажа си. В задачата помагат и Вили Бейтс и Цветослава Костова от екипажа на Wizz Air.

1. Тъй като Wizz Air прие политика за багаж, която да дава на пътниците различни опции за заплащане, според това с колко багаж пътуват, първо трябва да решат какъв размер куфар ще им е нужен:

- в случай, че престоят им ще бъде дълъг и те ще имат нужда от повече лични вещи - най-подходящата опция би била да заплатят такса за чекиран багаж при закупуване на билета си. Тази услуга им дава възможност за пътуване с багаж до 32 кг. + безплатно т.нар. Малък ръчен багаж, който се събира под седалката ( и е с размери до 42x32x25 см)

- при бизнес пътуванията за 2-3 дни или уикенд извън страната - бих препоръчала на пътниците, да заплатят такса за Голям ръчен багаж - с размери до 56x45x25 см и ако те са в състояние да го поставят в горния багажник без чужда помощ

- също така има опция да се пътува само с Малък ръчен багаж, който е безплатен и е включен в цената на билета (размерите са споменати по-горе)

2. В случай, че пътниците изберат да пътуват само с ръчен багаж, е важно да са запознати с правилата за пренос на течности в същия:

- Течността е в контейнер с максимален обем 100 мл

- Всички контейнери за течности, отговарящи на ограничението от 100 мл, могат да бъдат поместени в прозрачен пластмасов затварящ се еднолитров плик с размери 20 см x 20 см.

- Пластмасовият плик трябва да бъде представен отделно при проверката за безопасност

3. Независимо кой от вариантите за ръчен багаж изберете - има стриктно правило за „един салонен багаж на пътник”. В допълнение на който, пътниците могат да носят изброените по-долу вещи:

- горна дреха или одеяло

- мобилен телефон

- четиво за полета

- за деца под двегодишна възраст: храна, нужна за времето на полета, сгъваема детска количка или портативно бебешко кошче

- чифт патерици за пътници с ограничена подвижност

4. В ръчния багаж, независимо от кой тип е той, не трябва да има остри, режещи предмети, пинсети, повече от една запалка, и т.н.

5. Важно е да се знае, че Wizz Air не превозва живи животни с изключение на кучета-водачи, пътуващи заедно с нуждаещия се от тях пътник, който разполага с документите, указани в разпоредбите на засегнатите от превоза държави и съответстващи на условията на тези разпоредби.

6. При опаковане на чекиран багаж е важно да се знае, че Wizz Air не носи отговорност за всякаква загуба, повреда, закъснение или щета на следните вещи:

- пари в брой, ценни книжа

- бижута, ценни метали, скъпоценни и полускъпоценни камъни

- компютри, камери, видео камери, мобилни телефони и всички други електронни или технически уреди и техните аксесоари

- официални, служебни или лични документи

- пътнически документи или други документи за самоличност

- ключове

- течности

- лекарства

- художествени произведения и произведения на изкуството

- нетрайни стоки

7. Във връзка с предстоящия ски сезон Wizz Air предлага опции за превозване на Спортна екипоровка, също както и специален багаж за превоз в салона (който включва):

а) Чупливи и обемисти предмети, музикални инструменти;

б) Дипломатически багаж

специален багаж за превоз в салона

в) Прах на покойници

Като правилата за превоз на съответните видове багаж може да бъдат намерени на нашия сайт - /wizzair.com/

8. Строго забранени за превозване предмети

Някои предмети не се приемат за превоз, ако:

- има възможност да застрашат самолета, хора или имущество

- има възможност да бъдат повредени при превоз по въздух

- са неподходящо опаковани

- са забранени от действащи закони, разпоредби или наредби на някоя от страните, от, към или над които ще се извърши полетът

- са неподходящи за превоз поради своите тегло, размер или други необичайни характеристики

- има възможност да причинят неудобство или отвращение у лицата на борда

Следните предмети са строго забранени за превозване:

а) огнестрелни оръжия, амуниции и експлозиви, включително оръжия за ловни или спортни цели

б) произволни предмети или вещества, които изглеждат като огнестрелно оръжие, амуниции или експлозиви

в) леснозапалими вещества (освен: алкохолни напитки, спрей за коса, парфюм, одеколон)

г) радиоактивни материали

д) втечнен газ (освен: CO2, използван за задвижване на изкуствен крайник; контейнер с невъзпламеним газ, използван за самонадуваща се спасителна жилетка);

е) отровно или заразно вещество

ж) корозивни вещества (освен: живак в термометри, барометър, батерия на инвалидна количка)

з) куфари и дипломатически куфарчета от защитен тип с вградени алармени устройства, литиеви батерии или пиротехнически материали

и) предмети и материали, които застрашават безопасността, собствеността, живота, здравето и телесната цялост на хората на борда

й) произволен материал, който е забранен според правилата и разпоредбите на страните, засегнати от превоза

к) произволен предмет, който не е подходящ за превоз поради своите тегло, размер или други характеристики

л) тленни останки

м) произволни предмети, указани в Техническите инструкции за безопасно транспортиране на опасни стоки по въздуха на Международната организация за гражданско въздухоплаване (International Civil Aviation Organization - ICAO) и Разпоредбите за опасни стоки на Международната асоциация за въздушен транспорт (International Air Transport Association - IATA)

В случай, че опитате да вземете който и да е от тези предмети с вас, ние сме в правото си да откажем да превозваме вашия багаж.

9. В случаите, когато се налага преместване между различните страни, до които лети Уиз ер, всеки пътник има право да носи до 6 бройки регистриран багаж, като всяка от тях не надвишава 32 кг. Максималните размери на отделна бройка багаж, която да може да премине през вратата на багажното отделение, са:

Ширина: 1,499 м

Височина: 1,194 м

Дължина: 1,715 м

10. И бих завършила с важен съвет за майките на деца до 2 годишна възраст - Бебетата нямат право на багаж, освен спортна бебешка количка, която не се таксува. На борда не се допускат бебешки седалки за автомобили. Всички гореспоменати предмети се сгъват и се оставят пред стълбата от която пътниците предстои да се бордват ( или на ръкава, непосредствено преди влизане в самолета )

Надяваме се, че следващото ви пътуване ще бъде по-лесно организирано:)

Виктория Пенева
Виктория Пенева Отговорен редактор
Новините днес