Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Захариева: България засега няма да гони руски дипломати

27 март 2018, 08:00 часа • 3179 прочитания

За момента България няма решение за експулсиране на руски дипломати, България не счита, че такива действия трябва да се предприемат засега. Това заяви външният ни министър Екатерина Захариева.

Ако има недоверие между Великобритания и Русия относно разследването за случилото се със Сергей Скрипал, нека разследването да бъде направено от Организацията за забрана на химическите оръжия към ООН, добави Захариева пред Нова телевизия по най-горещата световна политическа тема.

Припомняме, че вече 14 държави-членки на ЕС решиха да експулсират руски дипломати, а към тях се присъедини и Македония. Става въпрос за Германия, Франция и Полша (бел. ред. - гонят по четирима дипломати), Чехия и Литва (бел. ред. - по трима), Италия, Дания и Холандия (бел. ред. - по двама) Латвия, Швеция, Финландия, Румъния, Хърватия и Естония (бел. ред. - по един).

Много важна среща, с много добър тон. Най-важното за България е запазването на споразумението за бежанците, което намали с 87% натиска върху българската граница. А дългосрочно трябва да се работи за нормализиране на отношенията, с акцент върху общите стратегически интереси, но без да скриваме нещата, по които имаме като противоречия. Това каза Захариева в коментар относно вчерашната среща между ЕС и Турция.

Относно т.нар. Тракийски въпрос министърът посочи, че имало разбирателство смесената комисия между България и Турция да заседава "колкото е възможно по-скоро". Захариева не пропусна да посочи, че този въпрос е повдигнат още през 1992 година и имало много правителства от тогава, включително на тези, които сега критикували, че Бойко Борисов не говори по темата.

Захариева каза и, че ѝ направил впечатление финалът на изказването на турския президент Реджеп Ердоган, който призовал да се работи с ЕС за нормализиране на ситуацията в Сирия, Ирак и Пакистан.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес