Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Политическите партии не се сетиха за 10 ноември

10 ноември 2016, 15:06 часа • 2028 прочитания

Днес, 10 ноември, се навършват 27 години, откакто Тодор Живков е освободен от поста на генерален секретар на БКП. Тази дата е емблематична – тя бележи падането на комунизма в България и опитът ни – все още неуспешен, да се превърнем в истинска демокрация и пазарна икономика.

Колко от политическите партии се сетиха за тази дата? Кратка справка на Actualno.com показва

СДС – партията, символ на опитите да постигнем „българската демокрация“ (неуспешно), е публикувала на сайта си позиция по случай 10 ноември. Тя обаче е обвързана с предстоящите избори и всъщност е пусната вчера, 9 ноември в политически надъхващ стил – не можем да допуснем те (комунистите) да се върнат триумфално на власт. В позицията няма нито дума за миналото на кандидата за президент на ГЕРБ Цецка Цачева и нейното нежелание да говори дали чрез Рабфак е успяла да влезе да учи право в СУ „Св. Климент Охридски“.

На официалния сайт на ДСБ обаче до този момент (15:00 часа) няма нито една думичка по този повод. Лидерът на ДСБ – Радан Кънев, също не се е изказвал в личния си профил във Facebook.

Водещата уж дясна партия в момента – ГЕРБ, също не счита днешната дата за нещо особено, защото не споменава по никакъв начин значението ѝ. На личния си сайт лидерът на партията и премиер на България Бойко Борисов също не се сеща да отчете значението на датата, не го прави и във Facebook, където е много активен по принцип.

Не особено учудващо на сайта на БСП - „червената алтернатива“ на настоящето статукво, също няма нито дума за 10 ноември. Същото е положението на сайтовете на НФСБ, ВМРО и „Атака“ - българският политически отбор на патриотите.

На практика изказване за значимостта на 10 ноември има само от лидера на ДОСТ Лютви Местан. Местан, който е бил агент на службите под псевдонима „Павел“, дава оценка на 10 ноември като „дворцов преврат вътре в комунистическата партия“, за разлика от държави като Унгария, Чехословакия и Полша, където „съпротивата срещу комунистическия режим имаше характер на масови всенародни движения“. Лидерът на ДОСТ счита, че в България „масов характер на съпротива“ е проявен едва при Възродителния процес и „се свързва с решителната съпротива на българските турци и мюсюлмани срещу асимилаторската политика на БКП“. Лидерът на ДОСТ не пропуска и да се заяде с ДПС, като казва следното:

"Все повече хора осъзнават, че зад „демократичната фасада“ на ДПС не стои гарант за техните човешки права и свободи, а една олигархична формация, която още преди 26 години е изтъргувала правата и свободите срещу правото на обръчи от фирми и задкулисие. Спонтанният стремеж на българските турци към истински права и свободи беше подменен от партията ДПС, която още тогава влезе в добре прикрито съзаклятие със силите на прохождащата червена олигархия и заедно с тях днес стои зад кандидатурата на ген. Румен Радев за президент. Евентуална победа на ген. Радев ще бъде най-яркото доказателство, че българският преход така и не е завършил. Ако някога е започвал истински".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес