Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нови скандали - незаконни стени на 10 язовира, 3 проблемни участъка на АМ "Хемус"

09 септември 2021, 11:59 часа • 7338 прочитания

Законност означава строителство след разрешение за строеж, а всякакви други форми на строеж е незаконно строителство. Повече от хората се интересува да имат път и не ги интересува колко е законно и колко е незаконно. Това заяви служебният регионален министър Виолета Комитова на съвместна пресконференция с икономическия министър Кирил Петков в МРРБ на тема "Незаконно строителство".

Още по-скандално, Петков заяви, че има 10 язовирни стени, построени без строителни книжа. Това са 10-те язовира, за които министърът вече говори от общо 416, при които е трябвало да има строежи, тъй като са опасни. Той отхвърли възможността да става въпрос за текущи ремонти. И добави, че ще действа за освобождаване на всички ръководни членове на ДКК (към момента изпълнителен директор на ДКК е Рая Каназирева, а членове на Съвета на директорите освен нея са още Атанас Гогов, Диляна Софийска, Радостин Вазов и Красимир Тенев. От 1 септември дългогодишният шеф на ДКК Ясен Спасов вече не е такъв, според Търговския регистър), както и че "200 милиона" отишли в нечии джобове. Без строителни разрешения, без гаранция на качество - ако говорим за безхаберие, това е крещящ пример, стана ясно от думите на служебния финансов министър.

Първият от язовирите е "Пазар дере", в община Угърчин. Собствеността е прехвърлена от общината на държавата, уточни архитект Влади Калинов, настоящ ръководител на ДНСК (кой е Калинов, ПРИПОМНЕТЕ СИ ТУК). "Монтажи" ЕАД формално се води изпълнител, възложител е ДКК, добави Калинов, който също каза - това не е текущ ремонт, това е основен ремонт.

Не можем да потърсим отговорност на проектанта, на строителния надзор, на строителя, защото нещата не са вписани по законовия ред. При аварии, всичко отива в държавното дружество т.е. в "Монтажи" ЕАД, но не и частните фирми, работили там, разказа Калинов.

Кои са другите язовири - един в бургаската община Камено, "Злати войвода 3", в Сливенско, местността Кашла дере, "Злати войвода 4" - става въпрос за каскада, Мънкови ливади, община Хисаря, язовир "Найден Герово", община Съединение, язовир "Генерал Николаево" 3, язовир "Сакма дере", в община Каменна река, Топловградско, язовир "Ястребово" и язовир "Хаджи Димово 3", в община Казанлък. Де факто две компании ги строят, една като подизпълнител - независимо къде се намира съответният язовир, цената на бетона е една и съща, подчерта Петков. Едната фирма се казва "Ковел - Про" ЕООД, другата - "Абак ДС" ЕООД, по думите на министъра. Според Търговския регистър, едноличен собственик на капитала на "Абак ДС" е Антоанета Чайкова, а на "Ковел - Про" - Велислав Копчев. ПОВЕЧЕ ПОДРОБНОСТИ ЗА ФИРМИТЕ НАУЧЕТЕ ТУК!

Регионалното министерство отдавна работи по определени проблеми, но медиите днес получават по-подробна информация за незаконното строителство - по АМ "Хемус" и по язовири. Сега нова информация беше изнесена заради проверките по "Хемус", пътен Възел на отсечка 6, където било установено незаконно строителство. После бил получен сигнал от Държавно горско стопанство за незаконни насипи и съсипани над 80 декара гора.

И Комитова поясни, че когато няма ясни документи и договори, то се стига дотам да не може да бъде търсена отговорност от същинските изпълнители. Тя даде пример - ако е направена калпава основа на път, асфалтовата покривка след време се набраздява и това прави съответното платно да изглежда "на вълнички" - ситуация, с която много шофьори в България са отблизо запознати.

Комитова обмисля как да продължи строителството на трите проблемни участъци на АМ „Хемус“ от общо 9. „Защо, когато се копае 15-20 км, собствениците не реагират“, недоумява служебният регионален министър.

Земната основа под асфалта не е подготвена по правилата, не се носи отговорност за нея, не е уплътнена, не е извършено с количествено и качествено материали. Това е сигурна гаранция за финалния продукт, който няма да е качествен. За това усещаме с колите си и виждаме с очите си нередностите по пътя, категорична бе Виолета Комитова.

От 7 до 17 млн. евро на километър е строителството на магистрали в Полша. При тази цена, която и ние строим, не коментираме тази цена. Всички вие сте участвали в парите за това строителство през парите за държавния бюджет и всички ние трябва да имаме високи изисквания за качеството, подчерта Комитова.

„Много странни обстоятелства са навързани в една цяла тема“, твърди Комитова.

В 9 участъци на АМ "Хемус", 3 са проблемните според ДНСК

Архитект Влади Калинов уточни, че ДНСК извършила проверка на място на изпълняваните по АМ "Хемус". Проверката е извършена по два способа – проверка на място чрез летене на място с дрон и проверка по документи, направена в АПИ. В ДНСК разполагат с пълната информация по цялото трасе на автомагистралата от 1 до 9 лот включително. Участъците 1, 2 и 3 имат одобрен подобрен ПУП, приключило отчуждаване, одобрен инвестиционен проект и имат издадени разрешения. Това са участъците, в които в момента се строи.

Участъците 4, 5 и 6 на „Хемус“ имат одобрен ПУП (подробен устройствен план), но нямат приключило отчуждаване навсякъде и нямат одобрени инвестиционни проекти и няма издадено разрешение за строеж. Участъците 7, 8 и 9 нямат одобрени ПУП, нямат отчуждителни актове, нямат одобрени инвестиционни проекти и разрешения за строеж. В тези участъци няма избрано трасе.

За лот 4, 5 и 6 от „Автомагистрали“ ЕАД не са представени одобрени проекти и разрешения за строеж.

ДНСК имат два основни договора от АПИ за финансиране на цялото трасе на магистралата. Те са сключени между АПИ и „Автомагистрали“ ЕАД.

ДНСК имат договори, които АПИ е сключила с проектанти, които обезпечават проектирането на трасетата на магистралата, договори за независим строителен надзор, около 10 договора, сключени с различни фирми, които изпълняват различни видове строежи по магистралата, уточни архитект Калинов. Всичко останало би трябвало изпълнител да бъде „Автомагистрали“, а всички останали сключени договори, които носят големите суми са договори са две различни споразумения – наем на луксозна техника и доставка на материали. По информация на „Автомагистрали“ те биха могли да изпълнят 3 км магистрала за една година.

Незаконното строителство следва да бъде спряно, а на лотовете 4, 5 и 6 строителството не е разрешено. За лотовете от 4 до 9, при положение, че няма проекти, строителството не е започнало и вината е, че не е планирано навреме. Илюзия е, че се строи каквото и да било, категоричен бе шефът на ДНСК Иван Шишков.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес