Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се браниш от колектори в извънредно положение - правосъдният министър казва да си знаеш правата

08 май 2020, 19:00 часа • 9707 прочитания

"По време на извънредното положение, колекторските фирми не могат сами, без съд, частни и държавни съдебни изпълнители (ЧСИ/ДСИ) да осъществят принудително изпълнение, макар вероятно да твърдят това в комуникацията с длъжниците, по телефон или по друг начин. Смятам, че длъжниците следва да познават правата си в тези случаи да не се поддават на необоснован "тормоз" или заплахи". Това пише в официален отговор на депутатски въпрос правосъдният министър Данаил Кирилов.

Кирилов отговаря на въпрос на Кристина Сидорова какви мерки и инициативи предприема за регламентиране на дейността на колекторските фирми по време на извънредното положение? А въпросът е зададен, защото в рамките на извънредното положение бяха спрени действия по принудително събиране на дългове и "реално колекторските фирми са единствените, които спряха".

Предвид готвените промени през Закона за здравето, с които описаното от Сидорова положение най-вероятно ще продължи още 2 месеца след 13 май, въпросът ѝ остава актуален за по-дълго време напред. Самият Кирилов уверява Сидорова в същото в своя писмен отговор.

"Премиерът изрично настоя за запознаването на този ограничителен режим в полза на длъжниците, но не и в полза на кредиторите по отделните вземания", пише правосъдният министър. Той съветва Сидорова като депутат да направи предложения за допълнителни мерки, които да бъдат обсъдени в парламента.

Пропуск

На правна комисия се изясни, че точно това, което казал Бойко Борисов според Кирилов за ограничителния режим, го няма в новите законови поправки, които минаха на първо четене през Закона за здравето. Кирилов се ангажира да направи проверка и консултация.

"Струва ми се, че е отпаднал технически, не е бил актуализиран текста след дебата в Министерския съвет", предположи той. Според него не е актуализиран и текстът на параграфа, който посочва разпоредбите на кои членове се прилагат и 2 месеца след отмяната на извънредното положение. "Поемам ангажимента за тази проверка, ще направим предложения към правната комисия да добавят в списъка и член 6", добави Кирилов (бел. ред. - член 6 от извънредния закон касае точно запорите).

 

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес