Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Роджър Федерер показа, че все още не е за отписване

09 ноември 2013, 19:00 часа • 98886 прочитания

Стар, уморен, изхабен, мислещ за пенсия – тези определения напоследък ставаха все по-актуални за дългогодишния властелин на мъжкия тенис Роджър Федерер. Година след година, в множество трудни моменти, той доказваше, че никога, при никакви обстоятелства, не може да бъде отписан. Доказа го и днес – в пряк сблъсък за място на полуфиналите на Мастърса на осемте най-добри Федерер успя да обърне световния номер пет Хуан-Мартин Дел Потро и да победи с 2:1 сета – 4:6, 7:6 (2), 7:5.

Първи сет


Още преди старта на срещата в студиото на Sky Sports стана въпрос, че Федерер е в подобрена форма през последния месец, но въпреки това в мачовете му има моменти, в които той просто сякаш „изключва” за период от три до пет минути и често противниците му се възползват максимално от това.

„Изключването” днес стана още в първия гейм – сервис за швейцареца, три непредизвикани грешки от форхенд и пробив за Дел Потро. Веднага след това Федерер имаше шанс да върне пробива, но при равностойното дълго разиграване Роджър опита нещо твърде трудно – фин форхенд по правата при разбалансирана стойка с крака и логично не успя. Разочарованието от този момент си пролича най-ясно в петия гейм, когато Федерер поведе с 40:0 на свой сервис и опита на два пъти безумни къси топки, с което съвсем се разколеба психически, а Дел Потро пак проби след нова грешка от форхенд на бившия номер едно.

След като сам си изкопа гроба, Федерер за малко не бутна в него Дел Потро – изведнъж швейцарецът показа цялата си гениалност, върна първия пробив след перфектен гейм на нула, в който Дел Потро нямаше дори един шанс за точка при разиграванията, а при 5:4 за аржентинеца и втори опит да затвори сета на собствен сервис, Федерер стигна до нови два шанса за пробив. И при двата обаче Дел Потро намери тежкия си първи сервис и се спаси в критичния момент, след като швейцарецът в разиграванията го матира на три пъти, включително след страхотен дефанзивен лоб. В крайна сметка аржентинецът удръжа бурята и затвори сета с 6:4 гейма.

Втори сет


Вторият сет започна с натиск на Федерер, но Дел Потро не му даде шанс за пробив и отново бързо-бързо дойде „изключването” от страна на швейцареца – в третия гейм на сета. Тогава, в първата точка, аржентинецът имаше малко късмет, след като удари филето на мрежата и по този начин Федерер не можа да направи печелившо воле, а след това швейцарецът от елементарна позиция тръгна да играе къса топка, вместо рутинен печеливш форхенд по правата, стана 0:30 и Роджър предаде гейма си след бекхенд в мрежата при втория шанс за пробив за Дел Потро.

Федерер не беше стабилен и това беше очаквано – но Дел Потро също не беше толкова стабилен, колкото демонстрираше в последния месец. В шестия гейм това блесна с пълна сила – Федерер върна пробива си пасив с гейм на нула, след като противникът му направи двойна грешка за капак.

Оттук насетне двамата тенисисти успяха да проведат оставащите си сервис геймове от частта сравнително сигурно, макар че с малко по-големи колебания изглеждаше Дел Потро, който при 5:6 се измъкна с две магически отигравания. В тайбрека обаче Федерер беше безпощаден – два минипробива, първият след страхотна игра на мрежата и фамозно бекхенд воле, а вторият след силен бекхенд в тялото на Дел Потро, който не успя да контролира волето си. Така швейцарецът затвори дългия гейм със 7:2 точки и вкара мача в решителен трети сет.

Трети сет


Старт на третата част – научил ли си беше Федерер урока от първите две? Отговорът дойде бързо – не. Още в първия си сервис гейм швейцарецът отново „блесна” с три непредизвикани грешки – лесно форхенд воле и два рутинни форхенда от основна линия, което пак даде ранен аванс на Дел Потро.

Изправен до стената, швейцарецът успя да върне пробива в петия гейм. Тогава Федерер демонстрира в пълна мяра уникалния си талант при сечения бекхенд и разбалансира Дел Потро след три дълги разигравания, при едно от които върна три поредни много мощни форхенда на аржентинеца. Накрая, при втория шанс за пробив за Федерер, Дел Потро не издържа и изблъска форхенда си в аут.

Единадесетият гейм се превърна в Рубикона на Федерер – тогава Роджър стъпи здраво в корта, влезе агресивно и изведнъж резултатът на сервис на Дел Потро стана 15:40. И Федерер проби – от първи опит, след дълбок форхенд ретур, който аржентинецът не успя да върне. Последва сервис за мача, но драмата продължи – 30:40, след като Дел Потро някакси, незнайно как, успя да върне с пълно разтягане форхенд по линията и да контрира Федерер. Швейцарецът обаче показа здрави нерви, изтиска грешка от бекхенд на Дел Потро, а още на първия си мачбол закова ас, с което спечели сета със 7:5 гейма и си осигури среща на полуфиналите с големия си съперник и номер едно през тази година Рафаел Надал. В другия полуфинал един срещу друг излизат световният номер две Новак Джокович и втората ракета на Швейцария Станислас Вавринка. Така за първи път в историята Швейцария има двама представители на Финалния Мастърс при мъжете - шесткратният шампион Федерер и правещият отличен сезон Вавринка.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес