Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Пас към миналото": Последният подвиг на Григор Димитров на US Open (ВИДЕО)

03 септември 2024, 20:22 часа • 1801 прочитания

"Пас към миналото" е спортна рубрика на Actualno.com, в която връщаме лентата назад, за да ви разказваме интересни спортни истории от миналото.

Първата ракета на България при мъжете Григор Димитров е на крачка от изравняване на най-доброто си постижение на US Open. След часове хасковлията ще премери сили с Франсис Тиафо в двубой от 1/4-финалите на Откритото първенство на САЩ. При победа Гришо ще играе полуфинал - както стори през 2019-а.

Възкресението на Григор Димитров на US Open през 2019 година

Преди 5 години на турнирите от Големия шлем представянето на най-добрия ни тенисист бе противоречиво. В Австралия Димитров загуби от Франсис Тиафо на 1/8-финалите, в Париж постигна драматична петсетова победа над Марин Чилич във втория кръг, но бе спрян от Стан Вавринка в следващия мач. На Уимбълдън претърпя истинско фиаско.

ОЩЕ: Джокович посочи Гришо като един от фаворитите за спечелването на US Open

Григор Димитров

Още в първия кръг квалификантът - Корентен Муте, елиминира Гришо  и то с обрат от 0:2 сета. Въпреки това хасковлията успя да се съвземе и избуха в Ню Йорк, където надви идола си Роджър Федерер за пръв път в своята кариера и стигна до първи 1/2-финал на US Open изобщо, въпреки че пътят му беше много труден.

Началото на Гришо в Ню Йорк

В един от слабите си периоди българинът влезе в турнира под номер 79 в световната ранглиста, което закономерно му осигури тежък жребий. Андреас Сепи се превърна в първата жертва на нашия представител. Във втория кръг Григор Димитров не се появи на корта, защото 12-ият поставен Борна Чорич се отказа преди срещата.

Убедителните победи на хасковлията до мечтания мач

Така се стигна до сблъсък с поляка Камил Майхржак, който бе сразен с 3:0 (7:5, 7:6; 6:2), а първата ни ракета преживяваше ренесанс в своята игра. Предстоеше 1/8-финал срещу Алекс де Минор, който бе елиминирал седмия в схемата Кей Нишикори. Това обаче не стресна нашия сънародник, който игра блестящо в защита и обезкуражи напълно по-младия си противник. В същото време хасковлията избираше подходящия момент за атака и направи повече уинъри, за да го подчини с 3:0 (7-5, 6-3, 6-4).

ОЩЕ: Само шестима активни тенисисти имат повече победи от Григор Димитров

Да победиш идола си

Тази гръмка победа за Гришо значеше само едно - двубой с идола Роджър Федерер! Пред пълните трибуна на основния корт "Артър Аш стейдиъм", българинът спечели с 3:2 (3:6, 6:4, 3:6, 6:4, 6:2). Мачът продължи 3 часа и 13 минути. Швейцарецът успя на два пъти да поведе в резултата в сетовете. При 2:1 сета за Федерер изглеждаше, че Гришо трудно може да обърне развоя, тъй като рядко успява да се измъкне от такива ситуации. Той обаче вдига нивото си на игра и прави пълен обрат, за да спечели с 3:2 сета.

Мечтата отново е жива!

На 1/2-финалите Григор Димитров загуби от руснака Даниил Медведев, който го побеждава в три сета, а с това и убива надеждите на цяла България за исторически първи триумф в Големия шлем. 5 години по-късно отново бленуваме за същото, а по всичко личи, че имаме необходимите предпоставки да го правим.

Гришо записа три безапелационни победи и надделя в гладиаторска битка срещу Андрей Рубльов. Сега му предстои сблъсък с Франсис Тиафо, а впоследствие евентуално с Александър Зверев и Яник Синер. Много по-опитен, по-подготвен, знаещ и можещ, Григор Димитров ще атакува титлата на US Open, а ние продължаваме да мечтаем...

Автор: Джем Юмеров

ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА "ПАС КЪМ МИНАЛОТО": Най-великата победа на Григор Димитров (ВИДЕО)

*Очаквайте статии от рубриката "Пас към миналото" всеки понеделник от 07:00 часа в Actualno Sport

Още интересни истории ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

---------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Джем Юмеров
Джем Юмеров Отговорен редактор
Новините днес