Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новак Джокович пак показа, че Федерер вече не му е проблем

06 ноември 2013, 00:35 часа • 49296 прочитания

В разстояние на само четири дни двама от най-големите тенисисти изобщо в историята в лицето на Новак Джокович и Роджър Федерер се изправиха за втори път един срещу друг – този път на Финалния Мастърс на осемте най-добри тенисисти в света за годината. Турнир, който Федерер е печелил рекордните шест пъти, а Джокович има два трофея. И както в Париж, Джокович отново беше човекът, вдигнал победоносно ръце след края на мача – отново в три сета, този път 6:4, 6:7 (2), 6:2.

Първи сет


Първите седем гейма на мача преминаха под тоталната доминация на сервиса, а чак в осмия Джокович стигна до 15:30 на сервис на Федерер след двойна и непредизвикана грешка на швейцареца, но Роджър веднага намери сервиса си и не позволи да има драма. Драмата дойде в следващия гейм – две двойни грешки на Джокович, хубав скъсен бекхенд ретур на Федерер и точка за пробив в полза на Маестрото. При нея той успя да влезе в разиграване и рискува пръв с форхенд по скъсен диагонал, но пропусна с малко линията и световният номер две оцеля.

Когато не вкараш, ще ти вкарат – тази стара футболна максима се сбъдна моментално, след като Федерер изигра първия си по-слаб сервис гейм, наниза две-три непредизвикани грешки и изведнъж Ноле вече имаше 15:40. Федерер спаси първия сетбол след страхотна атака от бекхенд и точно излизане на мрежата, но при втората точка вече нямаше спасение – 6:4 за Джокович.

Втори сет


В началото на втория сет Джокович изпусна да постави мача под свой контрол – нервният Федерер продължи с грешките и сърбинът отново стигна до 15:40 на негов сервис, но този път Ноле направи две грешки, които с оглед на играта бяха леко неочаквани и швейцарецът някак се спаси.

И този пропуск беше скоро наказан – 2:2 гейма и 40:0 на сервис на Джокович, но Федерер, който до този момент дори не беше спечелил точка на втори сервис на Ноле в сета, изведнъж превключи, почна да гони и връща всичко и стигна до дюс. Ноле пак успя да вземе предимство, но брилянтен форхенд на швейцареца отново изравни нещата. Последва дълго разиграване, завършено с изящен бекхенд по правата от Федерер – шанс за пробив. И тук Джокович поддаде, пращайки бекхенда си по правата в аут – 3:2 за швейцареца с пробив.

За огромно съжаление на цялата „О2 Арена” още в следващия гейм Джокович извади страшен късмет – на два пъти мрежата му помогна и сърбинът успя веднага да върне пробива, след като и Федерер не показа достатъчно здрави нерви, за да преодолее побутването на съперника от Фортуна.

Господ дава, но в кошара не вкарва – Джокович застана на сервис и не спечели нито една точка, след като игра много слабо в този отрязък, а за капак при 0:40 мрежата този път помогна на Федерер – отново пробив аванс за швейцареца.

5:4 за Федерер – швейцарецът сервираше за сета. И точно в този момент Джокович отново стана непробиваема стена – той върна някои страхотни топки, включително невероятен ъпроуч с контра къс диагонал от форхенд, а ретурът функционираше на познатата извънземна висота, докарвайки до отчаяние Федерер. Швейцарецът имаше сетбол, но не успя да реши с бърза точка нещата и сърбинът успя да му измъкне сета от ръцете – 5:5.

Още в следващия гейм Федерер получи шанс пак да си върне инициативата – шанс за пробив след чип енд чардж и страхотно излизане на мрежата на ретур, но Джокович пак не позволи да изпусне нещата от контрол и с три поредни точки си взе гейма. Федерер стори същото на свой сервис и се стигна до тайбрек.

Още в първата точка на дългия гейм Джокович направи непредизвикана грешка и Федерер поведе с минипробив. Швейцарецът обаче веднага върна подаръка, пращайки бекхенда си на метри в аут от равностойна позиция. Федерер взе нов аванс от минибрейк за 3:2 точки след страхотна игра на мрежата, където направи две много трудни волета, а след това спечели и двете си подавания за 5:2, като за 4:2 го стори с форхенд, който едва закачи линията. Това се оказа достатъчно и Роджър не даде повече точка на Новак, печелейки след лоб със 7:2 точки тайбрека на втория сет

Трети сет


Стартът на решителната част беше катастрофален за Федерер – пробив на нула за Джокович след порция грешки от страна на швейцареца. Федерер пак имаше шанс бързо да се върне в мача, стигайки до шанс за пробив, но отново Джокович се оказа по-стабилен и макар и трудно, успя да вземе своето – 2:0.

Решаващият момент дойде в петия гейм, когато след поредица от изтощителни разигравания Джокович реализира втори пробив. Макар видимо Ноле да изглеждаше по-задъхан, в размените на удари Федерер беше този, който закъсняваше с половин крачка – точно това малко закъсняване, бележещо факта, че той вече е на 32 години, вървящ към заника на кариерата си. До края и двамата си взеха подаванията, което означаваше 6:2 гейма за Ноле в третия сет.

Ситуацията в турнира след първия кръг

В другия мач от групата, който се игра вчера, Хуан-Мартин Дел Потро победи много трудно Ришар Гаске с 2:1 сета – 6:7 (4), 6:3, 7:5. Така в групата води Джокович с малко по-добра геймова разлика - 18:13 от аржентинеца (19:15), трети е Гаске, а четвърти – Федерер.

В група А на турнира също завърши първият кръг. Там лидер е световният номер едно Рафаел Надал, който днес победи Давид Ферер с 2:0 сета - 6:3, 6:2. Така Рафа се нуждае от само още една победа, за да подпечата позицията си на номер едно за годината. Вчера дебютантът на турнира Станислас Вавринка победи Томаш Бердих с 2:1 сета – 6:3, 6:7 (0), 6:3 и по този начин е на второ място за момента.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес