Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Григор Димитров тръгна с победа и със запомнящо се изпълнение на US Open (ВИДЕО)

27 август 2024, 06:38 часа • 4311 прочитания

Първата българска ракета при мъжете Григор Димитров стартира кампанията си на последния за годината турнир от Големия шлем US Open със солидна победа срещу френския квалификант Кириан Жаке, въпреки че показа само проблясъци от най-добрата си форма. Димитров постигна победа в три сета - 6:3, 6:4, 6:2.

Жаке, 209-и в световната ранглиста, заслужи мястото си в основната схема, като победи Тим ван Райтовен, Чан-Хонг Сю и Юрий Родионов в квалификациите. Димитров, от друга страна, загуби в първия си мач на Мастърса в Синсинати, от Фабиан Марожан.

Още: "Пас към миналото": Най-великата победа на Григор Димитров (ВИДЕО)

Мачът започна с известна несигурност от страна на Димитров, който изглеждаше разконцентриран, което позволи на Жаке да поддържа резултата в началото. Французинът сервираше добре и дори поведе с 2:1, като в четвъртия гейм създаде три възможности за пробив, но не успя да се възползва от тях.

С напредването на мача Димитров намери своя ритъм, оказвайки натиск върху подаването на Жаке. В петия гейм Димитров си осигури решаващ пробив с мощен форхенд по линията и пое контрола над сета при 3:2.

От този момент нататък българинът започна да диктува темпото, като използваше ефективно подаването си, за да не позволи на Жаке да набере скорост. Въпреки че пропусна шанс за втори пробив, Димитров затвори първия сет с 6:3 след двойна грешка на Жаке, с което сложи край на 41-минутния сет, в който българинът спечели 88% от точките при първото си подаване.

Във втория сет Димитров продължи да доминира, въпреки че непостоянството му в решаващите моменти беше очевидно. След като натрупа преднина от 40:0 в един гейм, той позволи на Жаке да се върне, преди в крайна сметка да задържи подаването си.

След това Димитров проби за 3:2, но слабата му игра в седмия гейм позволи на Жаке да върне пробива. Това не промени развоя и българинът  спечели лесно деветия гейм, след което отново проби Жаке и взе сета с 6:4.

В третия сет Димитров изглеждаше по-спокоен и започна да играе по-свободно. Той бързо проби Жаке за 2:0 и затвърди преднината си в следващия гейм. Връхната точка в мача дойде при 3:1, когато Димитров развълнува публиката със зашеметяваща точка, която остави невярващ Жаке, който мислеше, че е спечелил, пише БГНЕС.

Димитров продължи да смесва блестящи удари с епизодични грешки, но остана стабилен в ключовите моменти. Мачът завърши в осмия гейм, като Димитров взе първите три точки, а Жаке сбърка последния удар, за да подпечата победата на българина с 6:3, 6:4, 6:2.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес