Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Достойна позиция: Конкурент на Григор отказва да играе в Саудитска Арабия (ВИДЕО)

18 октомври 2024, 12:44 часа • 987 прочитания

Един от конкурентите на Григор Димитров на ATP 250 турнира в Стокхолм - Каспър Рууд, заяви, че отказва да играе на провеждащия се в момента демонстративен турнир в Саудитска Арабия Six Kings Slam. Той призна, че тази година не е получил покана от организаторите, но през годините е имал оферти, които не е приемал заради обществената си позиция.

Каспър Рууд и позицията му срещу Саудитска Арабия

Рууд смята Саудитска Арабия за "противоречива" страна - заради човешките права, които се нарушават и към днешна дата. Такива противоречия има в почти всички страни от региона, като Катар, където се проведе Световното по футбол през 2022-ра (повече може да прочетете в рубриката "Тъмната страна на Катар"). И тъкмо заради това той отказа да играе там.

Six Kings Slam

Трябва ли тенисистите да бойкотират държави, нарушаващи човешките права?

Все пак Рууд признава, че има и други "противоречиви" държави, в които е принуден да играе. Например Китай, където се провежда един от Мастърс турнирите - този в Шанхай. Но в Саудитска Арабия турнирът не е част от ATP и е демонстративен, като участниците в него се състезават единствено заради големия финансов стимул, осигурен от държавата.

"Не получих покана от 6 Kings Slam, но съм имал предложения в миналото и избрах да не ги приема. Очевидно това е противоречива страна заради много неща. Разбира се, има много други противоречиви държави, в които ходим - например Китай, където можем да говорим много за човешките права. Очевидно е, че тези държави имат много пари и се опитват да прикрият какво се случва там чрез спорта", каза Рууд.

Тенисистите, участващи на Six Kings Slam

От известно време насам Саудитска Арабия налива сериозни средства и във футбола, като в местното първенство бяха привлечени куп световни звезди, сред които и Кристиано Роналдо и Неймар. Иначе на турнира Six Kings Slam играят шестима тенисисти: Яник Синер, Карлос Алкарас, Новак Джокович, Даниил Медведев, Холгер Руне и Рафаел Надал.

ОЩЕ: От невъзможен ъгъл: Синер сътвори магически удар и остави Джокович в захлас (ВИДЕО)

Неймар и Рафаел Надал

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес