Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Джокович признава превъзходството на младите: "Не съм на нивото им"

15 юли 2024, 15:26 часа • 933 прочитания

След тежкото поражение на финала на Уимбълдън Новак Джокович заяви, че не е на нивото, на което са най-добрите в момента. 24-кратният носител на титлата от Големия шлем изглеждаше почти безпомощен, докато Карлос Алкарас спечели с 6-2, 6-2, 7-6(4) втората си поредна победа над Джокович за титлата.

ОЩЕ: Дежавю, но още по-лесно: Алкарас размаза Джокович и триумфира на Уимбълдън (ВИДЕО)

Това е поредният резултат, който бележи смяната на поколенията в мъжкия тенис. Между тях 21-годишният Алкарас и 22-годишният Яник Синер са спечелили и трите тазгодишни турнира от Големия шлем.

Джокович не се чувства на нивото на най-добрите тази година

Новак Джокович

"Двамата са най-добрите тази година. Чувствам, че не съм на това ниво", сподели 24-кратният шампион от Големия шлем Джокович. "Ще трябва да играя много по-добре и да се чувствам много по-добре от днес, за да имам шанс да победя тези момчета."

Джокович все още няма спечелена титла тази година, като това е най-лошият старт на сезона за сърбина от 2006 г. насам. В неделния финал 37-годишният тенисист бе надигран от Алкарас, като младият испанец демонстрираше ловки удари, силни сервиси и гръмотевични форхенди. "Той беше по-добър играч. Той изигра всеки един удар по-добре от мен", призна Джокович след мача.

Сърбинът претърпя операция, след като получи разкъсване на медиалния менискус на дясното коляно по-малко от месец преди мача си от първия кръг на Уимбълдън. Самият Алкарас се удиви на съперника си и заяви, че е "невероятно" и "неимоверно" това, което Джокович е направил през тези две седмици, като определи съперника си като "супермен".

Въпреки спада във формата, не става дума за край на кариерата

Новак Джокович и Карлос Алкарас

Макар не най-убедителната му игра от години, сърбинът категорично отрече възможността това да е последното му участие на Уимбълдън. И въпреки усещането, че представянето му напоследък не отговаря на това на Синер или Алкарас, Джокович не планира да се оттегля скоро.

Той все още планира да се състезава за Сърбия на Олимпийските игри в Париж това лято с надеждата да спечели златен медал - единственото нещо, което липсва в огромната му колекция от трофеи.

"Надявам се, че ще успея да намеря правилната игра, защото ще ми трябва всичко, което имам, и дори повече, за да стигна до финала на Олимпийските игри", каза Джокович.

ОЩЕ: Надал не е радостен, че Ноле съществува: Обичам предизвикателства, но не съм глупав (ВИДЕО)

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес