Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Чичо Тони Надал: Човекът, за когото успехите на Рафа така и не бяха достатъчни

11 октомври 2024, 19:58 часа • 693 прочитания

"Той е синът, който всяка майка би искала да има" - Така испанският тенисист Фелисиано Лопес описа сънародника си Рафаел Надал, който преди ден обяви край на кариерата си. През годините възхищението към "Матадора" не спираше да расте, не само заради невероятните му успехи на корта, но и заради неговата смиреност, упоритост и уважение към играта. Но успехите на Надал никога така и не бяха достатъчни за един от най-близките му хора от семейството – чичо му, Тони Надал.

Рафа получи признание от всеки, но не и от собствения си чичо 

Тони, човекът, който оформи кариерата на Рафа от най-ранните му години до върховете на тенис елита, винаги е имал по-високи очаквания. Може би защото познава потенциала на племенника си по-добре от всеки друг. През годините, под неговото ръководство, Рафа завоюва 16 титли от Големия шлем и се утвърди като един от най-добрите тенисисти в историята.

Но въпреки този феноменален успех, Тони никога не се примири. Неговата философия бе проста - винаги има нещо повече, което може да се направи, винаги има нещо, което може да се подобри. Дори когато Надал бе на върха, за чичо му това не беше достатъчно. Той вярваше, че Рафа можеше да постигне още повече, че имаше още едно ниво, което оставаше недостъпно заради честите контузии, които го преследваха през годините.

Чичо Тони Надал: Най-големият критик на Рафа

"Когато ме попитате кой не е най-добрият в историята на тениса, винаги казвам Новак Джокович. Заради всички неща, които е постигнал. Най-добър тенис играе Роджър Федерер", заявяваше чичо Тони всеки път.

Рафаел Надал и Тони Надал

Тази непримиримост и честност на Тони винаги са били част от динамиката между него и Рафаел Надал. Тони вярваше в съвършенството, макар да знаеше, че в тениса, както и в живота, то е трудно постижимо. Но новината, че Рафа ще сложи край на кариерата си след Купа Дейсвис, предизвика трогателни думи от вечно недоволния чичо: "Ако през 2004 г. ми бяхте казали, че Рафаел ще се пенсионира след 20 години и ще е спечелил всичко, нямаше да повярвам. Когато идва краят на едно толкова велико нещо, винаги има тъга. Но се радвам, когато виждам колко много е направил той за спорта."

...явно Рафа не е племенникът, който всеки чичо би искал да има..

ОЩЕ: "Матадор" с причина - синдромът, с който Надал се бори 19 години, но не се отказа!

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес