Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Британски таблоид твърди: Джокович ще съди Австралия

21 януари 2022, 10:16 часа
Реклама

Сагата между Новак Джокович и Австралия изглежда все още не е приключила. Световният номер 1 в тениса обсъжда с адвокати намерението си да съди австралийските власти за 3.2 милиона паунда или почти 4 милиона евро поради "лошо отношение", предава The Sun.

Визата на неваксинираният срещу коронавируса 34-годишен сърбин бе анулирана два пъти, след което го депортираха точно преди старта на Australian Open.

Близки до тенисиста посочват, че в сумата за нанесените му щети е включен и наградният фонд от 2.3 млн. паунда на турнира, за който Джокович беше сред основните фаворити.

"Добре известно е, че Новак и семейството му считат, че той е бил зле третиран в карантинния хотел в Мелбърн", казва източник, близък до агента му Едоардо Артлади. "Майка му разкри, че там е имало бълхи. Той беше като виртуален затворник".

„Джокович беше подложен на унизително отношение. Той трябва да ги съди", добавя адвокат Тома Фила.

Има и твърдения, че Джокович е изправен пред забрана да влиза в съблекалните на всички ATP турнири, докато не се ваксинира, дори и ако успее да си издейства участие на събитията.

В документ, разпространен за събития от по-ниско ниво в Италия, беше посочено, че неваксинираните играчи "няма да имат право да използват никакви турнирни съоръжения (съблекални, фитнес зала, кафенета на място и т.н.), ресторанти или хотели", Daily Mail съобщава че се очаква тези мерки да бъдат въведени в рамките и на по-големите турнири.

Последните обрати във визовата сага за Джокович дойдоха, когато се оказа, че съдиите от федералния съд в Австралия вярват, че 34-годишният тенисист би представлявал заплаха за социалния ред в Австралия, ако му бъде позволено да остане в страната и да се състезава за рекордна 21-ва титла на сингъл от Големия шлем при мъжете.

Първоначално Джокович получи медицинско изключение, с което можеше да участва на Australian Open на основание, че се е заразил с COVID-19 миналия месец, без да се налага да се ваксинира. Но той беше задържан от служители на граничните сили и държан в имиграционен център, използван за настаняване на хора търсещи убежище. Визата на Джокович беше отменена по "съображения за здраве и добър ред".

Причините за решението на съдиите бяха разкрити в документи, публикувани от Федералния и семеен съд на Австралия. Документът от 31 страници показва, че тримата съдии - Джеймс Олсоп, Антъни Бесанко и Дейвид О'Калаган - единодушно са се съгласили с централната точка, изложена от министъра на имиграцията. Тезата е била, че разрешаването на Джокович да остане в Австралия ще вдъхнови протести срещу ваксините и в резултат на това ще застраши общественото здраве. Адвокатите на Джокович твърдяха, че това е "открито ирационално твърдение" и че, ако не друго, изгонването на неваксинирания играч от страната е също толкова вероятно да подтикне към протести срещу имунизацията.

Но съдиите заключиха: "Емблематична звезда на световния тенис може да повлияе на хора от всички възрасти, млади или стари, но най-вече на младите. Това не се нуждае от доказателства. Това е признаване на човешкото поведение от скромно запознаване с човешкия опит. Дори ако г-н Джокович не спечели Откритото първенство на Австралия, способността на присъствието му в Австралия и да играе тенис да насърчи онези, които биха му подражавали или биха искали да бъдат като него, е рационална основа за възгледа, че той може да насърчи настроенията срещу ваксинацията."

В съдебния документ се посочва също, че е разумно Хоук да се тревожи, че предишното пренебрежение на Джокович към мерките, предназначени да защити обществеността от COVID, може да насърчи други австралийци да пренебрегнат правилата.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес