Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стара Загора ще подкрепи Украйна в културен план с изложби и филмови прожекции (СНИМКИ)

23 април 2024, 15:03 часа
Реклама

Украйна има огромен интерес към активизация на двустранните отношения на всякакви нива и е изключително благодарна на Република България за помощта и съдействието от началото на пълномащабната военна инвазия на Русия. Това каза зам.-посланикът на Украйна у нас Анна Тертична при посещението си днес в Стара Загора. Стара Загора ми напомня за типичните украински градове с много зелени паркове, много дървета, с изключително чист въздух и спокоен темп на живот, които в съвременните условия са наистина ценност, заяви още тя. И напомни, че има споразумение за сътрудничество на Стара Загора с украинския град Бяла Църква, която се надява да започне да действа въпреки трудната ситуация с войната.  

В Стара Загора и региона живеят повече от 1600 украинци и по принцип в такива места откриваме украинските рафтчета в библиотеките, с което подпомагаме сънародниците ни и децата им, съобщи още Анна Тертична. Тя предложи също съдействие в културен план с организирането на изложби, прожекции на документални и художествени филми.

Община Стара Загора реагира бързо и даде възможност украинските бежанци да бъдат настанени на няколко места, като едното е в наши социални жилища за трайно ползване, припомни от своя страна зам.-кметът Павлина Делчева. В момента има 64-ма украински бежанци там – това са 31 семейства с 22 деца. "За щастие, тук нямахме проблеми с непридружени деца или с хора със сериозни заболявания. Бежанците се адаптираха към условията в Стара Загора, голяма част от тях работят, децата им посещават детски градини и училища, а на две от тях предстои записване в детска ясла. Работят в строителството, в хотели, ресторанти, хранително-вкусовата промишленост, имаме един специален педагог и психолог, социален асистент и помощник-стоматолог", изброи г-жа Павлина Делчева. Проблемът с признаването на дипломите им стои не само в Стара Загора, работи се по уреждане на адресни регистрации, за да могат да ползват различни услуги, да получават пенсиите си и да откриват банкови сметки.

Целта на посещението на заместник-посланика на Украйна у нас бе откриването на изложба "Солидарни с Украйна! Ужасът на войната срещу Украйна в снимки и детски рисунки". Изложбата е във Военен клуб – Стара Загора и може да бъде разгледана до 26.04.2024 г.

"Искаме да се засили интересът на младите хора и обществеността към тази война, да се види, че това не е виртуална игра, а реална загуба на човешки съдби. Направили сме над 1500 интервюта в подкрепа на Украйна срещу масовата кампания за дезинформация и искаме чрез нашата експертиза да я потушим, доколкото е възможно", обяви полк. (о.з.) Вилис Цуров, председател на УС на Съюза на офицерите от резерва "Атлантик". Той припомни, че в Украйна живеят най-много етнически българи в цял свят и част от тях също са на фронта.

Стара Загора може да е част от проектите за възстановяване на Украйна

Надявам се Стара Загора да прояви интерес към участие в големия украинско-български бизнес форум, който се провежда на 25 април в София. И тази покана отправи заместник-посланикът на Украйна у нас Анна Тертична.  

"Говорейки за украинско-българското двустранно сътрудничество, искам да отбележа, че миналата година беше изключително успешна, имахме повече от десетки контакти на най-високо ниво. В продължение на тези посещения и договорености, на 25 април в София се провежда големият украинско-български бизнес форум. Предполагам, че Българската търговско-промишлена палата ще покани и регионалната в Стара Загора, ще има голямо присъствие от украинския бизнес, повече от 30 делегати, както и възможност за онлайн включване в работата на този форум", поясни Анна Тертична.

На бизнес форума на 25 април в София ще се разискват проекти в различни сфери - селско стопанство, преработвателна промишленост и свързани с инфраструктурата.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес