Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стара Загора отбеляза 125-годишнината от залесяването на Аязмото (СНИМКИ)

28 февруари 2020, 15:34 часа • 8938 прочитания

Екзотични иглолистни фиданки от видовете „хималайски кедър", „бор пондероза", „либоцедрус", „секвоя" бяха засадени днес в района на бадминтон игрищата в парк "Митрополит Методий Кусев". Залесителната акция беше част от събитията, с които Стара Загора отбелязва 125 години от залесяването на хълма, на който е разположен знаковият за града парк. 

До новопосадените дръвчета малчугани от Детска градина „Светлина” пък засадиха цветя от рециклирана хартия с вплетени семена от градински цветя. „Хартията ще изгние в почвата и ще поникнат красиви цветя, които да радват посетителите на парка”, обясняват учителките на децата Мария Кузманова и Рая Енчева.

Общоградският ритуал започна с тържествен водосвет и молебен за здраве, отслужени от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан и свещенослужители от Старозагорската епархия.

"Целта на Община Стара Загора е да опазваме, съхраняваме и обогатяваме парка всеки ден. И днес отново ще направим това като посадим нови дървесни видове, които да обогатят още повече растителността тук”, каза в словото си заместник-кметът Милена Желева. Тя допълни, че Митрополит Методий Кусев е следвал мечтата си неотклонно няколко десетилетия, за да превърне голия Ахмак баир в прекрасното място, което е днес. 

„125 години от едно Богоблагословено дело, което нашият предшественик блаженопочиналият митрополит Методий остави в заветната история на Стара Загора. Градът-мъченик, който може да се гордее с това наследство. Днес, когато отбелязваме и 150 години от учредяването на независимата българска църква, която бе извоювана с много кръв, дипломатически и политически ходове, може да се радваме на самостойност и да носим древното име на Българската патриаршия", каза в словото си митрополит Киприан. Той подчерта, че се честват и 125 години от първата копка на храм „Св. Теодор Тирон“, който тогава е бил част от манастирския комплекс на Аязмото. 

Под наслов „Богосътвореният оазис” директорът на Музей „Литературна Стара Загора” Иван Матев разказа как е започнало създаването на парка. 

На честването присъстваха още заместник-кметът Иванка Сотирова,  председателят на общинския съвет Мария Динева, общински съветници, ученици и граждани. Всички присъстващи получиха книга, посветена на 170-ата годишнина от рождението на Методий Кусев - „Поглед върху биографията му и неговите публикации“. 

По-рано в катедралния храм „Св. Николай“ владиката отслужи тържествен благодарствен молебен за 150-годишнината от издаването на султанския ферман за учредяване на Българската екзархия. 

Честването на 125-годишнината от началото на залесяването на Аязмото се организира по инициатива на Община Стара Загора, Старозагорската митрополия и Съюза на ландшафтните архитекти. 

Анжелина Велчева
Анжелина Велчева Отговорен редактор
Новините днес