Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Васил Терзиев: Значи аз съм най-лошата инвестиция на службите, защото работя срещу тях

15 октомври 2023, 18:22 часа

"Постоянно разговорът е около родословното ми дърво – чинки, учинайки - до 17-о коляно. Един човек каза, че съм потомък на Адам и Ева". Така кандидатът на ПП-ДБ и "Спаси София" за кмет на столицата Васил Терзиев отвърна на въпрос за връзка с Петър Младенов в интервю пред Нова ТВ.

Реклама

"Не знам кой братовчед е на дядо ми - нито съм го виждал, нито има общо с мен", каза Терзиев, чието семейство е свързано с "Държавна сигурност". Според него обаче фокусът не трябва да се измества върху това, а да е насочен към решаването на проблемите на София.

Той заяви, че темата за ДС е била "сложена на масата и беше много ясно и като факт, и като линия на атака" преди обявяването на кандидатурата му. "Но човек трябва да бъде съден по делата му. Аз съм работил 15 години да помагам на хора да развиват бизнес идеите си, да се създадат милиардни компании, да се инвестира в образованието, България да бъде просперираща европейска държава", каза Терзиев.

Твърди, че не е имал финансова подкрепа от роднините, свързани с ДС. "Ако е вярно, значи аз съм най-лошата инвестиция на тези служби, защото работя срещу тях", посочи кандидатът за кмет на столицата.

Още: Георги Георгиев отговори с факти на Васил Терзиев за парите на София

Сблъсъкът с Хекимян

Относно дебата с кандидата на ГЕРБ за кмет на София - Антон Хекимян, след който финансовото министерство пусна данни за разходите в бюджета на Столична община за последните 3 години и предизвика остра реакция на Бойко Борисов, Терзиев каза, че това е бил просто отговор, наложил се след думи на Хекимян, а не е "политическа атака".

Основният въпрос беше спирани ли са пари по време на управлението на "Продължаваме промяната" за градския транспорт в София. "Не", отвърна Терзиев. "Това стана по време на служебното правителство на г-н Радев. Пари за метрото има. Тези 200 и няколко милиона ще се актуализират спрямо инфлацията".

Още: ГЕРБ скочи на Министерството на финансите за парите за София

Той обясни, че Кирил Петков и Асен Василев не са отрязали пари за метрото по Плана за възстановяване, а 143-те милиона лева били разделени на две. "Едната част за 70 милиона отпада, другата – за метро до "Слатина", е останала в плана. Първата отпада, защото е имало съмнение дали ще се използват успешно до 2026 г. Всичко, което е нужно да се прави по метрото, е заложено. Друга важна точка е, че ние вече защитаваме пари по проекти от други линии. Фокусът е върху неща, които ще дадат тласък на зелен преход, развитие на икономиката", твърди кандидатът на ПП-ДБ.

Снимка: БГНЕС

"Стандартна практика при ГЕРБ е, когато има нещо положително, да си го припишат на тяхна сметка" и обратно, допълни Терзиев. „Щедри обещания, добре изглеждат, но защо не бяха реализирани през 2011, 2015 и т.н.? Същият този счупен модел пречи – обещава се, но не се изпълнява. Има непрозрачност, няма борба с корупцията, има фаворизиране на фирми, скъсана комуникация с гражданите и бизнеса. Можели са да вземат абсолютно всички решения, а не ние – хората отвън, които сме потърпевши като граждани, да отговаряме защо има проблеми", смята той.

Още: “Защо аз, а не той”: Терзиев и Хекемиян спорят много, обещават всичко за София

Детски градини

Недостигът в детските градини е от 6000 места, твърди Терзиев. "Ще има 6000 места, които не достигат, след като се построят тези градини, които са планирани и се работи по тях. Това значи около 250 групи. Математиката показва, че трябва да се построят още около 30-35 детски градини", смята той.

Попитан защо не е решен проблемът, отвърна: "И аз си задавам този въпрос. Как може да се построяват цели квартали, а водим разговор, че не може да се построят 30-40 детски градини за един 4-годишен мандат. Причините са липса на политическа воля и приоритет. Ако не им е било приоритет, значи това е управленска немощ".

"Софиянци не печелят нищо от готова детска градина без възпитатели", призна все пак той. "Тази част трябва да бъде решена паралелно със строежа и имаме време".

Още: Терзиев v/s Хекимян: Позициите им по ключови теми за развитието на София

Поскъпване на "синя" и "зелена" зона

"Не съм казал, че трябва да се случи, казал съм, че го обмисляме", отговори той на въпрос по-скъпи ли ще станат зоните в София. "Има запълняемост на „синя зона“. Има проблем с паркирането. Поскъпване на „синя“ и „зелена“ зона ще реши частично проблема. Мерки, които подобряват живота на софиянци, винаги изглеждат като непопулярни. Те бяха много против, когато се появиха зоните в отделните квартали, но това подобри паркирането", каза Терзиев.

"Няма обаче никаква отчетност на паркинги – 50 млн. лв. годишно. Ще работим паркирането да бъде изнесено в „Паркинги и гаражи“ и да е ясно това дружество как се управлява, къде отиват парите", посочи кандидатът на ПП-ДБ и "Спаси София".

Нов общ устройствен план

"Трябва ни нов ОУП – нещо, което бихме започнали от ден едно. Да урегулираме това как се планира, да преосмислим строителните решения и да станем като градовете от белия свят", иска Васил Терзиев.

Още: Политолози: В дебата между Хекимян и Терзиев най-подготвен бе водещият

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес