Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ваня Григорова: 100 000 души в Старозагорско остават без доходи - това е записано в териториалните планове (СНИМКИ)

06 октомври 2023, 13:35 часа • 4302 прочитания
Реклама

"Тази политика ще доведе до това 100 000 души в Старозагорско да останат без доходи и то в един обозрим срок. Това е записано в териториалните планове. И именно затова когато останат без доходи, ще емигрират, а оттам ще задълбочим и демографската криза".

Това заяви кандидатът на обединената левица за кмет на София Ваня Григорова по време на форума на тема "Готови за бъдещето? Демографската картина – цената на неравенствата". По думите й България скоро няма да бъде енергиен лидер, ако страната продължава да се управлява по този начин.

"В изследването на ТРЕНД видяхме, че хората, които биха напуснали страната, биха го направили в търсене на по-добри доходи. В същото време ние нямаме работници - не само квалифицирани, а и ниско квалифицирани. Липсата на добро трудово възнагржаднение и условия на труд са в основата на това", подчерта Григорова и използва повода да изрази своята подкрепа към протеста на миньори и енергитици.

Статистиката, която бе коментирана по време на форума, е следната:

  • През 2050 г. 50-70% от днешните професии няма да са на пазара на труда. 
  • Демографската картина на Стария континент ще се характеризира от намаляваща раждаемост, все по-застаряващо население, издишащи социални системи, все по-труден достъп до качествено образование, което ще предопределя задълбочаващото се неравенство. 
  • Пикът на човечеството да е през 2065 г. – с 11 млрд. хора на планетата.

Решенията за местната политика

"Решаване на проблема с детските градини и ясли и възраждане на общинската жилищна политика за столицата ще решат в голяма степен проблемите на демографската криза в София. Това са две конкретни стъпки, които са сред приоритетите за управлението на София и са свързани с осигуряването на по-справедлив достъп до образование и здравеопазване", коментира още Ваня Григорова.

"Категорично смятам, че демографската криза е резултат от липсата на предвидимост и устойчивост в нашата държава", заяви още тя и подчерта за три години недостигът на детски градини и ясли може да бъде компенсиран, проблем, който 18 години остава нерешен и създава клиентела на частните структури. Това е силен възпиращ фактор при семейното планиране.

Още: Ваня Григорова: Не е проблем, че София е синя, а че София е апатична

"От десетилетия нямаме и общинска жилищна политика. На среща на кандидата на левицата с лекари и медицински сестри, те са споделили точно това - че няма къде да живеят кадрите, които биха дошли в столицата, защото със заплатите си не могат да си позволят плащането на високия пазарен наем, а за децата им няма места в яслите и детските градини", каза Григорова и коментира, че основната цел на множество целенасочени държавни политики не трябва да бъде печалбата, а как да задържим българските граждани в България.

"София вече не е място за живеене, то е място за бизнес", каза Григорова.

Демографията на фокус

Иначе Ваня Григорова взе кратко участие по време на форума на тема "Готови за бъдещето? Демографската картина – цената на неравенствата", който е организиран от делегацията на българските социалисти в Европейския парламент в състав Петър Витанов, Сергей Станишев, Елена Йончева, Цветелина Пенкова и Иво Христов. Дискусията е част от второто издание на "Форум за прогресивни леви решения", а акцент на обсъжданията по време на събитието бе  демографската трансформация като едно от основните предизвикателства. 

Още: Станишев настоя за демографски вицепремиер в следващия кабинет

Снимки: Actualno.com

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес