Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съдът поряза Ваня Григорова: Васил Терзиев е кмет на София

26 юли 2024, 14:50 часа • 3997 прочитания

Васил Терзиев е избран по законен начин за кмет на София. Това става ясно от решение на Административния съд – София-град от 26 юли. То обаче подлежи на касационно обжалване пред Върховния административен съд (ВАС) в 7-дневен срок от обявяването му.

Още: Няма отказване: Екипът на Ваня Григорова вкарва във ВАС избора на Терзиев за кмет

33-и състав на Административен съд София-град потвърди Решение № 1094 - МИ от 6 ноември 2023 г. на Общинска избирателна комисия – Столична, с което Терзиев е обявен за избран за кмет на Столична община на втори тур, проведен на 5 ноември.

Васил Терзиев, издигнат от МК "Продължаваме Промяната" – "Демократична България" (Спаси София) е с получени 175 044 действителни гласа, представляващи 48,2% от действителните гласове. Класираната на второ място Ваня Григорова, издигната от "БСП за България", получава 170 258 действителни гласа, представляващи 46,89% от действителните гласове.

Още: "Имате устрем, но ние ще ви го убием": СОС отхвърли управленската програма на Васил Терзиев (СНИМКИ)

Жалбата на Ваня Григорова

Ваня Григорова оспорва решението на Общинската избирателна комисия.

Адвокатът ѝ Милка Христова поиска от съда да уважи жалбата и да приеме процеса за избор на кмет на София за незаконосъобразен. Според защитата на настоящия общински съветник това е "установено по безспорен начин" и са налице доказателства за признаването на избора като недействителен.

От Общинската избирателна комисия (ОИК) смятат, че установеният изборен резултат е правилен и законосъобразен - представените експертизи са доказали, че има неотчетени гласове за Васил Терзиев, но не и за Ваня Григорова.

Още: Незначителни разминавания: Съдът с допълнителна експертиза по делото за кметските избори в София

Снимка: Ваня Григорова, Facebook

Адвокатът на кмета Терзиев смята, че не са доказани съществени изменения - разликата в гласовете е в полза на настоящия ръководител на Столична община.

Още: Васил Терзиев осем месеца управлява София без допуск до класифицирана информация

Припомняме, че през март тази година експертиза доказа, че Терзиев е бил по-ощетен от основния си опонент на местните избори при броенето на бюлетините от машинното гласуване. Това се видя от съдебната експертиза, която трябваше да сравни данните от машините с проверката на протоколите на всички 1639 избирателни секции в София. Заключението на експертите е, че Терзиев е бил ощетен с 832 гласа, а Григорова – с 282, каза секретарят на Общинската избирателна комисия-София Борислав Тасев.

Още: Флашките не лъжат: Липсват повече гласове за Терзиев, отколкото за Григорова

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес