Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съдът отказа на Григорова да спре встъпването на Васил Терзиев като кмет

10 ноември 2023, 14:56 часа

Административен съд София отхвърли искането на Ваня Григорова да спре предварителното изпълнение на решението на столичната Общинска избирателна комисия, с която кандидатът на "Продължаваме промяната - Демократична България" Васил Терзиев беше обявен за избран за кмет на столицата.

Реклама

Определението обаче не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд. Ако и той го потвърди или от щаба на Григорова не обжалват, Терзиев ще може да встъпи като кмет, без да чака произнасянето на съда по законността на избора му.

На 13 ноември в 10:00 часа трябва да се състои първото заседание на новоизбрания Столичен общински съвет (СОС), става ясно от заповед на областния управител на София Вяра Тодева. Именно тогава Терзиев ще положи клетва. Още: Само едно от даренията за Терзиев е по-голямо от цялата събрана сума за Ваня Григорова

Искането на Григорова 

Григорова поиска оспорване на изборния резултат, като твърди, че срещу нея бил целия „властови, финансов и технически ресурс“ на т.нар. сглобка. Иван Таков от БСП-София посочи, че изборите не били приключили: „В момента извършваме проверка секция по секция, протокол по протокол. Имаме достатъчно основания да оспорим крайния резултат от изборите“, заяви той на 6 ноември и заговори за „открадната“ победа. Още: Сигнално кафяво с Любо Аламанов: Проблем е, когато политиката стигне ниво тоалетна хартия (ВИДЕО)

Разликата между Терзиев и Григорова на балотажа на местния вот бе по-малко от 5000 гласа.Победителят Васил Терзиев (коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България (Спаси София)") има 175 044 гласа, или 48.20%. Опонентката му ("БСП за България") взема 170 258 гласа (46.89%). С "Не подкрепям никого" са гласували 17 834 души (4.91%).

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес