Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Столична община плаща сериозни обезщетения заради кучета и тротоари

23 януари 2017, 07:50 часа • 5576 прочитания

Само за шест години - в периода 2010 - 2016 година, Столична община е платила почти 1 млн. лева като обезщетения за хора, нападнати от бездомни кучета.

Точната сума е 953 134 лева, а тя е платена по общо 131 дела. Средно това означава по 7275 лева на дело. В началото на периода загубените дела са 10, но се увеличават с всяка година, за да стигнат 30 за 2016-та. От данните на общината се вижда, че част от обезщетенията са платени след намесата на частен съдебен изпълнител, което означава и допълнителни такси за сметка на бюджета. Най-голямата сума е платена през 2012 г. - 197 992 лева, пише в. "Сега", позовавайки се на данни, получени по Закона за достъп до обществената информация (ЗДОИ).

По едно от делата например общината е дала 31 916 лв. на човек, осъдил я след нападение от кучета, станало през октомври 2005 година. Присъденото обезщетение е 10 000 лв., се вижда от съдебния акт. Това означава, че остатъкът от платеното са лихви. Според съда общината не си е изпълнила законовите задължения, свързани с бездомните кучета. По друго дело, през юли миналата година, общината е осъдена за 23 хил. лв., а според справката е платила 33 156 лв. В този случай глутница бездомни кучета нападнала Б.Х. в Борисовата градина. Инцидентът станал по обяд на 28 декември 2012 г. По време на процеса от общината представят програма за "овладяване популацията на безстопанствени кучета - 2012 - 2016 г.". За съда обаче това не означава справяне с проблема, а нападенията показват, че мерките са без резултат. Защитната теза на София е, че е положена нужната по закон грижа. Магистратите обаче не приемат това.

В София регистрираните като домашни любимци кучета са едва 9876, показват още данните на общината. От 1 януари до 11 ноември м.г. Столичният инспекторат е проверил 3046 собственици на кучета. Съставени са 866 констативни протокола, 5 акта за административно нарушение и 184 глоби по квитанция - 10 лв., които се плащат на място. Нарушенията им са, че разхождат любимците си на детски площадки, без каишки, не почистват след тях, не носят паспортите им.

Травми заради непригодни за ходене тротоари

Успешно водят дела срещу общината и столичани, пострадали заради непочистени или лоши тротоари, показва проверка в деловодната система на Софийския градски съд. В края на 2016 г. например на Н.К. са присъдени 20 хил. лв. обезщетение за неимуществени вреди от злополука, станала през ноември 2014 г. В иска си Н.К. разказва, че инцидентът е станал привечер на неосветено кръстовище в центъра. Тогава, стъпвайки на тротоара близо до заледения бордюр, покрит със сняг, се подхлъзнал на леда и пропаднал в дупка. Кракът му се счупил така, че костта пробила кожата. Възстановяването му отнело повече от година. От общината твърдят, че не било ясно къде точно е станал инцидентът, а и фрактурата можела да е резултат от "ред други причини, свързани с общото здравословно и емоционално състояние" на Н.К. Съдът обаче не приема тези аргументи.

М.Т. пък е осъдила общината за 30 хил. лв. за неимуществени вреди от падане и фрактура на десния глезен. Инцидентът станал през октомври 2013 г. на бул. "Цар Борис III", докато М.Т. опитвала да пресече локалното платно, за да стигне до трамвайната спирка. Наложило й се да стъпва върху счупени плочки, дупки и неравности и да преодолява високи и неудобни бордюри. Така кракът й попаднал в дупка, а резултатът - счупен на две места глезен. Тротоарите по този булевард и до днес са в плачевно състояние. От електронното деловодство на общината се вижда, че през август 2015 г. е подаден сигнал, че и пешеходната пътека на съседното кръстовище е неизползваема за хора с бебешки или инвалидни колички. Отговорът е от декември 2016 г. Според него "предстои ремонт на трамвайното трасе, с който ще бъде извършен и ремонт на пероните на трамвайните спирки". Не се уточнява кога ще е това.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес