Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

София 2019: Повече място за дизайн

25 август 2014, 11:58 часа • 12616 прочитания
Реклама

Кампанията „Повече място за изкуство”, в рамките на която досега бяха курирани две изложби по билбордове из цяла София, завладя нови територии: този път под мотото „Повече място за дизайн”.

В петък, 22 август, 20 магазина, разположени по столичните булеварди Витоша и Патриарх Евтимий, изложиха на витрините си разнообразни творби на студенти от катедрите по текстилен, индустриален, моден дизайн, дизайн на порцелан и стъкло, книга и печатна графика и дизайн за детска среда към Националната художествена академия.

Основната идея на инициативата, реализирана от Асоциация за развитие на София, Националната художествена академия и представители на бизнеса е да промотира младите дизайнери, като „изведе” изкуството от обичайната му среда и го направи достъпно за и разпознаваемо от възможно най-много хора. През следващите 20 дни ще можем да видим съвместно аранжираните от магазините и самите студенти витрини на централните софийски улици.

Кампанията „Повече място за дизайн”, която се организира в контекста на кандидатурата на София и Югозападния регион за ЕСК 2019, дава привкус за дългосрочните и целенасочени усилия да превърнем София в един по-пропусклив за изкуство град, да насърчим креативността и да направим по-видими младите артисти, да се „заиграем” с градската среда и да покажем множеството различни функции, които тя може да заема.

Инициативата потвърди, че партньорството между публичния и частния сектор не задължително е трудна задача, а тъкмо напротив. Както един от собствениците на магазин, включил се в кампанията сподели – „Искрено се радвам, че каузата София 2019 може да бъде и полезна, и забавна”.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес