Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ще поскъпнат ли и с колко скобите и паяците в София?

31 януари 2022, 15:11 часа • 5020 прочитания

Ще се повишат ли цените за репатриране на автомобил и за поставяне на скоба? Този въпрос си задават софиянци през последните дни, след като от Центъра за градска мобилност (ЦГМ) обясниха, че общината е на загуба от тези дейности.

Припомняме, че от писмо на изпълнителния директор на дружеството Димитър Дилчев до транспортната комисия в Столичния общински съвет стана ясно, че принудително преместване на спряла в нарушение кола реално струва на общината 126,5 лв. В същото време таксата, която собственикът плаща, за да си го вземе от наказателен паркинг, е 60 лв.

Значителна разлика има и между това, което шофьорите плащат за поставена скоба, и реалните разходи. Себестойността за поставянето на скобата е 43,32 лв., а таксата, която провинилият се шофьор сега плаща, е 30 лв.

От свой източник Actualno.com научи, че се обсъжда поставянето на скоба да скочи на 43 лева, а за репатриране цената ще е двойна.

„В Столичния общински съвет не се обсъжда предложението за скок на глобите за неправилно паркиране. Няма внесен доклад“, каза за Actualno.com Зафир Зарков, който е зам.-председател на Комисията по транспорт и пътна безопасност. По думите му тези данни са били изискани от страна на общинските съветници Симеон Ставрев от „Демократична България“ и Карлос Контрера от „Патриоти за София“.

"Повишението на цените би дисциплинирало шофьорите. В никакъв случай не искаме да наказваме хората, които коректно заплащат в зоните за платено паркиране", добави той.

В събота (29 януари) кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че предстоят разговори в СОС за цената на репатрирането на автомобили. „Възможно е да има определено повишение в частта за така наречените „паяци”, но това не стои на дневен ред”, обясни тя.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес