Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ремонтът на "Опълченска": Намерения и критики

16 юли 2024, 11:33 часа • 5372 прочитания

Днес трябваше да започне ремонтът за разширяване на ул. „Опълченска“ – в участъка от кръстовището с бул. "Сливница" до бул. "Тодор Александров". Ден по-рано от Столична община съобщиха, че той се отлага, като се очаква новата дата на старта на проекта да бъде обявена в следващите дни.

ОЩЕ: Ден преди да започне: Отлагат ремонта на ул. "Опълченска"

Какво предвижда ремонтът?

Разширяването на ул. „Опълченска“ предвижда изграждането на 6 ленти за движение – по три в двете платна, като ще има по една бус лента. Ще бъдат изградени и нови тротоари, модерно осветление, тролейбусна мрежа, ще бъде ремонтирана и канализацията.

Снимка: Спаси София

Заради разширяването на улицата обаче се налага да бъдат премахнати 39 дървета. Предвижда се на тяхно място да бъдат посадени нови 103. Премахнатите дървета ще са предимно срещу парка „Св. Никола“. „Те ще бъдат компенсирани с 50 вече пораснали дървета по самите тротоари. Допълнително ще бъдат засадени още 53 дървета в парка и в близост до ул. „Опълченска“, стана ясно от пост във Facebook профила на „Спаси София“.

По тяхна информация - проектът е съгласуван в Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) и Столичния общински съвет (СОС) още през 2022 г. „За съжаление, ул. „Опълченска“ няма как да се разшири, без да бъдат премахнати тези дървета, като проектът е максимално щадящ към съществуващата растителност“, обясняват още от „Спаси София“.

Снимка: Спаси София

Какви са критиките и страховете?

Именно изсичането на дървета и отнемане на терен от парка за сметка на разширяването на улицата разгневи хората в района, който излязоха на протест. Те заявяват, че проектът не е обсъден с тях.

ОЩЕ: Ето кога започва разширението на столичната ул. "Опълченска"

„Не ми е ясно къде останаха политиките за опазване на уличните дървета, за велосипедни алеи, за обсъждане с гражданите? Този проект няма действащо решение по Закона за опазване на околната среда и е незаконно да се започва. Нарушението е на Здравков (главния архитект на София Здравко Здравков) през 2022 г., но не разбирам защо Вие го налагате сега? „Опълченска“ е районна артерия - улица III клас - и спокойно може да мине с досегашните габарити и две велосипедни алеи, без да се бута нито едно дърво“, написа природозащитникът Тома Белев, който беше и общински съветник.

Бившият екоминистър Борислав Сандов също е критичен: "Въобще не е нужно разширение на този участък. Особено с всички отрязани здрави дървета. Да не говорим че изглежда се прави отново заради колите, а там дори няма някакви сериозни тапи. Не ви отива да промотирате този чужд проект". Неговият коментар и този на Белев са отговор на публикацията на "Спаси София".

Някои хора смятат и че няма нужда от разширяване на улицата, тъй като това ще е предпоставка за гонки и ще доведе до ръст на инцидентите.

Други недоволстват, защото в проекта няма велоалеи.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес