Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Работилница и сцена на открито ще правят в един от знаковите символи на Самоков

04 януари 2023, 15:28 часа • 1580 прочитания

Работилница, сцена на открито и вертикална планировка на двора предстои да се направи пред Доспевската къща в Самоков. Прогнозната сума, предвидена за целта, е 110 750 лева без ДДС, сочи обявление на община Самоков в платформата за електронни обществени поръчки.

Доспевската къща е една от малкото запазени стари сгради в Самоков и се намира недалеч от манастира „Покров на Пресвета Богородица“, на ул. „Цар Борис III“. Обектът представлява архитектурен комплекс, обявен за паметник на културата от национално значение през 2008 г.

Къщата е реставрирана през 80-те години на XX в. и предоставена на Детска художествена школа „Захари Зограф” за творческа работилница. Намира се на туристическата главна улица, на която в миналото са живеели най-заможните стари фамилии.

През 2021 г. възниква идея тя да се превърне в нов музей, в който да се експонират вещи от самоковския градски бит, като специално място ще се отдели на фотографията. Инициативата е на колектива на Градски исторически музей, начело с директора Веселин Хаджиангелов, подкрепена от Община Самоков,

Къщата е строена от Димитър Зограф. После в нея е живял първият кмет на Самоков след Освобождението - Иван Доспевски. Той бил един от първите фотографи с ателие, което развива фотографското изкуство.

Архитектурно-парковия ансамбъл на площ 676 кв. м включва основна едноетажна къща – основен дом на семейството на видния самоковски зограф Димитър Христов Зограф, и близо до нея има единична постройка – ателието от 1848 г.

Дворът е ограден с дувар, облицован с зид от объл речен камък, покрит с керемиди. Алеите са калдъръмени от объл речен камък. Предвидено е пренареждане на калдъръма и вкарване на естествени равни речни плочи. В прилежащия терен ще се обособят кътове с пейки за открита сцена с паркови елементи и пешеходни алеи.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес