Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Предлагат нови мерки за разделно събиране на отпадъци в София

22 юли 2024, 12:14 часа • 996 прочитания

Нови мерки за разделно събиране на отпадъци в София представиха на пресконференция зам.-кметът по екология Надежда Бобчева и общински съветници от ПП-ДБ-СС.

Какви ще са новите мерки?

Предвижда се увеличаване на броя на „зелените острови“, за момента те са на ниво квартал – в „Овча купел“, „Надежда“ и „Илинден“.

Сред мерките са и мобилни центрове за по-лесно разделно изхвърляне.

ОЩЕ: Столичното предприятие за третиране на отпадъци организира разделно събиране в училищата

Има интерес от гражданите към компостерите за домакинства, които раздаваме, събираме заявления, добави Бобчева.

"С новите промени разходите за сметосъбиране на софиянци ще бъдат по-малко", коментира общинският съветник Симеон Ставрев, попитан дали новите мерки ще доведат до вдигане на такса „смет“ за софиянци.

Той добави също, че сред предлаганите мерки е и уеднаквяване на системата на контейнерите за всички райони на София с трицветна система. "В момента две трети от София има двуцветна система", уточни той.

ОЩЕ: Столичната община раздава 2000 компостера за вкъщи

Идея имало и за увеличение на размера на отворите на контейнерите в новите договори, за да не приличат контейнерите, по думите на Ставрев, на сметище, заградено от различни опаковки.

"От началото на годината до момента сме се постарали да затегнем контрола по дейностите за сметосъбиране, като 7.5 пъти са повече наложените санкции за нарушения за първите 6 месеца на годината спрямо 2023г.", посочи зам.-кметът. "Имаме по-високи очаквания към сметопочистващите фирми", обясни Бобчева и уточни, че повечето договори на фирмите изтичат догодина, в момента се подготвят нови договори за обществена поръчка.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес