Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Почитаме паметта на Св. Патриарх Евтимий в новостроящ се храм в София - най-мащабният за последните 35 години у нас

19 януари 2024, 07:55 часа • 4196 прочитания

На 20 януари честваме паметта на един от най-големите закрилници на българския народ и бележит книжовник Св. Патриарх Евтимий Търновски.

По този повод в новостроящия се храм, именуван на светеца, в софийския квартал „Люлин“ (ул. Димитър Талев, до 40-то СУ) ще бъде отслужен тържествен водосвет, съобщиха от църковното настоятелство.

В България няма друг храм, кръстен на Св. Патриарх Евтимий. Проектът е с разгърната площ от 1837 кв.м, което го прави най-мащабният за последните 35 години.

Основният камък за градежа му е тържествено положен на 20 януари 2022 г. от н. п. Белоградчишкия епископ Поликарп.

До момента в храма са излети основите, изграден е подземният етаж, първата плоча, като продължава работата на кота 4.50 до 7.80. Купени са и десет камбани.

От сдружението "За национален и духовен възход - Св. Патриарх Евтимий Търновски" и членовете на църковното настоятелство на новостроящия се храм канят всички миряни да почетат видния български средновековен духовник, книжовник, патриарх на България, последен предстоятел на църквата на Второто българско царство.

„Ако погледнем като съотношение, може би храмът е изграден на около 35%. Предстои най-трудната част - високата, която е със съответните специфики. Настоятелството е в активна кампания по набиране на средства. Получаваме различни дарения под формата на материали, включително и пари, с които покриваме голяма част от разходите. Предстои закупуването на два метални купола, чиято стойност е в порядъка около 150 000 лв. Изработването им ще отнеме близо 6 месеца, тъй като е голяма и сложна конструкция. Предстои да се закупи най-голямата камбана, като има закупени вече десет, но тази е по-специфична. Стойността й е около 140 000 лева“, уточни Иван Димитров - член на църковното настоятелство на новостроящия се храм.

По думите му този храм ще е най-мащабният, строен в България през последните 35 години. Изчислено е, че ще е по-голям от църквата "Св. Неделя" в центъра на София.

„Споменавам тези размери не за да се прави паралел между двата храма, а защото единствената действаща черква в кв. "Люлин" - най-големият в България, е с площ 150 квадратни метра. Той определено не е в състояние да отговори на нуждите на толкова голямо население. Теренът е дарен от Столична община. Проектът е дарение на екип от тринадесет проектанти, работили изцяло в символиката и традициите на православната вяра“, допълни Димитров.

Сградата ще се състои от три етажа. Подземният е 782 кв. м, първият основен е 677 квадрата, вторият ще е 253 квадрата, а третият - 115 кв. метра.

„Изключително интересен проект. За сравнение мога да дам и храма в Банско "Св. Троица", построен преди 200 години, с размери 35/22 метра. Този в "Люлин" ще е 37,5/22 метра. Тоест, нашият ще е малко по-голям. Характерно за банскалии е, че цялото население тогава се е включило в изграждането му. Всички семейства са направили дарения. Много са се включили с личен труд. Всички са подкрепили според възможностите си финансирането, като естествено най-щедри са били от най-богатите родове. Ние се радваме, работата не само напредва, но е отчетлива и видима като резултат. За да запазим темповете на строителство, работим и насърчаваме дарителите да оказват подкрепа, т.е. да се опитаме кой с колкото може да допринесе за изграждането на този храм“, подчерта Иван Димитров.

Предварителните изчисления за стойността на обекта сочат, че за изграждането на божия храм ще са нужни около 6 милиона лева.  

Той посочи, че инициативата е подкрепена от Българската православна църква, включително и с конкретна субсидия от 50 000 лв., преведена наскоро.

Към настоящия момент ресурсът, с който църковното настоятелство разполага при строителство с досегашните темпове, ще стигне до края на март масец. За да продължат по-нататък, е необходима още помощ.

Благотворителната кампания продължава и в момента.

Всички могат да станат съпричастни към проекта чрез банков превод на IBAN BG34STSA93000029634724

Титуляр: Църква Св. Патриарх Евтимий Търновски.

Още по темата: 

Започна строеж на храм във ВМА

Археолози откриха храм, където Александър Македонски е бил провъзгласен за "божествен"

Да съхраним национално богатство: Храм "Св. Димитър Солунски"

 

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес