Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Община Самоков подписа договор за доставката на пет електрически автобуса

10 октомври 2024, 18:23 часа • 369 прочитания

Договор за доставката на 5 нови електрически автобуса, в едно с допълнително оборудване, и 5 зарядни станции за тях беше подписан днес в Заседателната зала на Община Самоков от кмета инж. Ангел Джоргов и изпълнителният директор на фирмата доставчик- консорциум Ел Бус Самоков.

Община Самоков, в партньорство с община Ихтиман, стартира мащабен проект за подобряване на транспортната инфраструктура и насърчаване на устойчива градска мобилност.

На началната пресконференция по проект ,,Екологосъобразна мобилност - Пилотна схема за подкрепа на устойчивата градска мобилност‘‘ присъстваха ръководителят на проекта от страна на община Самоков, инж. Петър Костов, Даниел Кацаров – представител на община Ихтиман и изпълнителният директор на фирмата, спечелила обществената поръчка, Николай Недялков.

Проектът е финансиран от Европейския съюз чрез Националния план за въстановяване и устойчивост.

Инж. Костов представи основните дейности по проекта. Днес правим първата стъпка към модернизация на транспорта и постигане на неговата екологосъобразност, коментира зам. кметът Костов.

Автобусите ще обслужват градските и междуселищните линии, което се очаква да доведе до значително подобряване на транспортната схема на общината.

Предвижда се и изграждането на две нови велоалеи , целящи да насърчат използването на велосипеди като алтернативен транспорт, което ще доведе до намаление на трафика и замърсяването на въздуха.

Кметът инж. Ангел Джоргов изрази радостта си и благодари за сътрудничеството. Той коментира, че това е значителна крачка към един по-зелен и устойчив транспорт.

Още: Втори СТЕМ център бе открит в община Самоков

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес