Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Община Елин Пелин приема заявления за подкрепа за инвитро процедури на двойки с репродуктивни проблеми

03 юни 2024, 18:44 часа
Реклама

Открита е процедура за приемане на заявления за финансово подпомагане на процедури и дейности по асистирана репродукция на семейства и лица, живеещи на семейни начала, с репродуктивни проблеми с постоянен и/или настоящ адрес на територията на община Елин Пелин със средства, предвидени в бюджета на Община Елин Пелин за 2024 г. Срокът за прием на документите е от 03.06.2024 г. до края на работния ден на 30.08.2024 г.

Още: Над 200 близнаци родени у нас през 2023 г. с помощ от Центъра за асистирана репродукция

Редът за получаване на набора от документи, необходими за канидатстване по процедурата, е на място в община Елин Пелин и от сайта на община Елин Пелин. Всеки желаещ да се снабди с документите на място, следва да посети Центъра за административно обслужване на Община Елин Пелин всеки работен ден от 08:00 до 17:00 ч. или да свали прикачените приложения от официалния сайт на Община Елин Пелин.

Документите се подават на място в Центъра за административно обслужване към Община Елин Пелин, лично или чрез надлежно упълномощено лице с пълномощно с нотариална заверка на подписа, както и чрез лицензиран куриер или пощенска служба. Документи, изпратени до края на работния ден на 30.08.2024 г. чрез лицензиран куриер или пощенска служба, но входирани в деловодната система на Община Елин Пелин след изтичане на крайният срок, ще се считат за редовно подадени. 

Още: Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

Документите се подават в запечатан, непрозрачен плик, върху който се изписват трите имена на кандидатите и процедурата, за която кандидатстват.

Критериите, по които ще бъдат одобрявани кандидатите, са следните, изброени в чл. 4 от Правилника:

1. Лицата от семейството или живеещите на семейни начала следва да са само български граждани, като поне един от тях следва да притежава постоянен и/или настоящ адрес на територията на община Елин Пелин през последните пет години (Приложение №2);

2. Кандидатите да нямат задължения към Община Елин Пелин;

3. Да бъдат с непрекъснати здравноосигурителни права;

4. Да не са поставени под запрещение или осъждани по реда на НПК за престъпления от общ характер;

5. Да е налице доказан стерилитет /независимо с женски и/или с мъжки фактор/, лечим единствено с методите на АРТ и по-конкретно IVF или ICSI.

6. Възрастта на жените, кандидатстващи за финансиране по програмата да съответства на Наредба №28 от 20.06.2007 г. за дейности по асистирана репродукция на Министерство на здравеопазването.

7. Удостоверяването да е извършено с медицински документи, издадени от оторизирани за целта лечебни заведения: етапни епикризи, медицински картони, стимулационни протоколи, удостоверения от клиники с отразяване факта на лечението на пациента при тях и извършените манипулации.

8. При нужда комисията може да изисква и допълнителни документи и данни от медицинските заведения, както и да извършва проверки и запитвания.

VI. Заседанието, на което ще бъдат разгледани постъпилите заявления, ще се проведе на 03.09.2024 г. от 10:00 ч. в сградата на Община Елин Пелин.

Повече информация, както и необходимите документи, могат да бъдат открити тук.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес