Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Няма постъпило официално искане": СПТО отговори на обвиненията на ГЕРБ и БСП, че им е отказан достъп

16 юли 2024, 21:19 часа • 1681 прочитания

Днес за пореден път беше направен опит за умишлена заблуда на гражданите на София. Да, ние стоим зад прозрачността и за нас работата стои на първо място. Това се казва в официална позиция на Столичното предприятие за третиране на отпадъци. Повод за нея са обвиненията на общински съветници от ГЕРБ-СДС и БСП, че не са били допуснати до завода днес. И от двете групи поискаха днес оставката на директора на предприятието. 

„За последните шест месеца сме приели стотици посетители – ученици, студенти, стажанти, обикновени граждани, представители на неправителствени организации, общински съветници и медиите. Всяка седмица се публикуват подробни отчети за работата на ОП СПТО, информация, която е придружена със снимков материал. Това не е правено досега. Ние го правим. Защото стоим зад прозрачното и открито управление на ОП СПТО“, категорични са от предприятието.

Още: Повторно фактуриране на активи и пари на вятъра за консултанти: От завода за столичния боклук обвиниха предишното ръководство

„Цялата информация относно реалното състояние на депо „САДИНАТА“ е получена по официален ред от проектантите на депото, които след проведеното замерване от фирма „ГИС София“ ЕООД, заявяват свободните обеми на депо „Садината“. И да – резултатите са плашещи, но истински. И красноречиви - депото има свободен обем за депониране между 18 и 28 месеца, в зависимост от количеството депониран отпадък.

За подобреното качеството на РДФ говори проведеният търг от Столична община за оползотворяване на РДФ. До встъпването в длъжност на новия управленски екип има подписан само един договор за неговото оползотворяваме. Днес ние открито можем да заявим, че след неспирната работа по подобряване на качеството на РДФ, се провежда обществена поръчка с осем позиции за оползотворяване на всичките обявени количества РДФ“, се казва още в позицията.

Още: СПТО: Проверката на РИОСВ не откри нарушения, благодарим на ГЕРБ за загрижеността

Като свидетелство за качеството на рециклируеми материали от СПТО прилагат постигнатите стойности на търга за рециклируеми материали, проведен от Столична община на 08.05.2024 г. „Разликите в достигнатите цени на обявените материали са показателни за прозрачността на управление и качеството на продукта, който произвеждаме. Постигнахме до 494% увеличение на цената, на която ще продаваме, произведената продукция. И да, това само говори за нашата работа“, утвърждават от СПТО. „Резултатите, които постигнахме за последните седем месеца говорят“, категорични са от предприятието.

Оттам уточняват, че са общинско предприятие със специален пропускателен режим и достъп, като всяко едно организирано посещение следва да бъде в писмен вид, адресирано до зам.-кмет „Зелена система, екология и земеползване“ на Столична община и с копие до ОП СПТО „Бяхме надлежно уведомени за посещението на 24.06.2024 г. от общински съветници. Причините за отлагането ѝ не са ни известни. Но в системата няма постъпило официално искане за друго посещение от името на Общински съвет – София, нито от г-н Гълъбов, като председател на комисията по опазване на околната среда, земеделие и гори. Друг факт, който отбелязваме е, че за последните седем години в деловодната система на общинското предприятие няма отразено искане за посещение от общински съветници. Дори и да допуснем, че такива не са отправяни официално, то дългогодишните работници нямат спомен крак на общински съветник да е стъпвал в завода“, категорични са от СПТО.

Обвиненията

Припомняме, че днес общински съветници от Постоянната комисия по опазване на околната среда, земеделие и гори от всички политически групи, без ПП-ДБ-СС, не бяха допуснати на територията на завода за боклук, за да проверят състоянието му. Това накара както БСП, така и ГЕРБ, да поискат оставката на директора на Столично предприятие за третиране на отпадъци Николай Савов.

Още: Боклукът на София и RDF горивото: Политическата битка гори

От местна коалиция "БСП за България" твърдят, че срещата с Николай Савов е била уговорена още преди седмица и насрочена за днес в 10,30 часа. „С колегите от комисията и експертите решихме да направим това посещение във връзка с изслушване на господин Савов на заседание на комисията на 7 май. Тогава изнесените от него данни породиха редица въпроси у нас, които от комисията отправихме писмено до кмета Васил Терзиев и до ресорния негов заместник Надежда Бобчева. Отговорите, които получихме, не са изчерпателни и не ни предоставят пълната картина за състоянието на предприятието. Затова с колегите от останалите политически групи в комисията решихме да организираме тази среща. При посещението днес обаче достъп до завода ни беше отказан. Господин Савов ни покани в стола, в който се хранят работниците. Там ни обясни, че не може да ни допусне в завода и се позова на някакъв правилник за вътрешния ред, който регулира посещенията на неправителствени организации и училищни групи. Тоест, приравни Постоянната комисия по опазване на околната среда, земеделие и гори в СОС към неправителствена организация. Случилото се днес е абсолютен прецедент в историята на общинския съвет. За мен това е скандално самоуправство от страна на директора, за което той трябва да си понесе съответната отговорност", категоричен е Иван Пешев от БСП.

БСП искат изслушване на кмета

Експертът на БСП към комисията по опазване на околната среда, земеделие и гори Альоша Даков пък изрази сериозно притеснение от изнесените данни за състоянието на Столично предприятие за третиране на отпадъци. "Категорично тези данни ще имат много голямо влияние върху размера на такса битови отпадъци за столичани през 2025 година“, заяви той. „Бил съм общински съветник в предишни мандати и съм посещавал многократно завода, без каквито и да било опити да бъда възпрепятстван. Явно сега има нещо, от което се притесняват и се налага да крият", уточнява той.

Още: По-евтино, но по-мръсно? Боклукът на София замириса на политика (СНИМКИ)

Общинските съветници от групата на Местна коалиция "БСП за България" настояват на следващата сесия на СОС, която е насрочена за 25 юли, да бъде изслушан кметът Васил Терзиев и ресорният му заместник Надежда Бобчева във връзка със състоянието на СПТО и отказа на неговия директор Николай Савов да допусне представителите на комисията по опазване на околната среда, земеделие и гори на територията на предприятието.

ГЕРБ поискаха оставката и на Надежда Бобчева

Паралелно с колегите си от БСП, от ГЕРБ-СДС поискаха оставката както на директора на СПТО, така и на заместник-кмета по екология в Столична община Надежда Бобчева. „Безпрецедентно е да не бъдат допускани общински съветници в общинско дружество или предприятие. Виждаме изцяло непрозрачно управление на Столична община, въпреки че преди 9 месеца кметът от "Промяната" Васил Терзиев каза, че ще покаже, че може да управлява прозрачно“, заявиха пред медии общински съветници от ГЕРБ-СДС в СОС.

Още: 7 лв. за гумено уплътнение и хиляди за машинно масло: Още примери от завода за боклук край София (ВИДЕО)

Председателят на групата на ГЕРБ-СДС в СОС Антон Хекимян попита кмета на София Васил Терзиев защо се прикрива информация и от какво се страхува. "Опитват се да крият информация от нас и от обществото месеци наред. А днес спуснаха и тъмната завеса, зад която общинските съветници дори не могат да пристъпят в завода. Преди заварихме бункери за складиране на боклук, запълнени на 70 и 90%, ленти, по които тече боклук, които са абсолютно празни и RDF, който се заравя, вместо да се оползотворява”, коментира той.

Още: Парите смърдят?: 383 лв. за гайка в завода за боклук на София*

"Какво се опитват да прикрият управляващите? Функционира ли заводът, съобразно Комплексното разрешително? Има ли прозрачност при управлението на СПТО?", попита Анна Стойкова.  "Доверието към управляващите София е изчерпано!", каза още тя.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес