Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На комисия: ГЕРБ и БСП спряха проекта за повече контейнери за разделно събиране в София

23 юли 2024, 17:47 часа • 1675 прочитания

Провал в комисията по екология в Столичния общински съвет (СОС) претърпя проектът с новите мерки за разделно събиране на отпадъци в София и за увеличаване на броя на „зелените острови“. Той бе предложен от зам.-кмета по екология Надежда Бобчева и общински съветници от „Продължаваме промяната – Демократична България – Спаси София“ (ПП-ДБ-СС).

Гласовете "против" на общинарите от ГЕРБ, БСП и т.нар. независими бяха достатъчни, за да спрат подкрепата за проекта на ПП-ДБ-СС и "Синя София" в Комисията по опазване на околната среда, земеделие и гори.

Все пак той ще се гласува на предстоящата сесия на общинския съвет.

Още: Предлагат нови мерки за разделно събиране на отпадъци в София

Какво беше предложението?

Предвиждаше се увеличаване на броя на „зелените острови“, като за момента те са на ниво квартал – в „Овча купел“, „Надежда“ и „Илинден“.

Сред мерките бяха и мобилни центрове за по-лесно разделно изхвърляне.

"Има интерес от гражданите към компостерите за домакинства, които раздаваме, събираме заявления", добави Надежда Бобчева.

Още: Васил Терзиев: Призовавам всички да събират разделно

"С новите промени разходите за сметосъбиране на софиянци ще бъдат по-малко", коментира общинският съветник Симеон Ставрев.

Той добави също, че сред предлаганите мерки е и уеднаквяване на системата на контейнерите за всички райони на София с трицветна система. "В момента две трети от София има двуцветна система", уточни Ставрев.

Идея имало и за увеличение на размера на отворите на контейнерите в новите договори, за да не приличат контейнерите "на сметище, заградено от различни опаковки".

Налагаха се и по-строги изисквания към организациите за оползотворяване на отпадъците.

Снимка: Actualno.com, Елена Страхилова

Още: Столичното предприятие за третиране на отпадъци организира разделно събиране в училищата

В момента разделното събиране на територията на София се извършва с процедури от 2018 г. от три фирми - “Екопак България”, Булекопак” и “Екобулпак България”.

ПП-ДБ-СС предлагат навсякъде да се въведе системата с три контейнера, а районите да се приравнят с тези за смесеното сметосъбиране от сивите контейнери. В момента в София металните съдове са около 92 000, а цветните - едва 3000.

Още: Столичната община раздава 2000 компостера за вкъщи

Защо ГЕРБ и БСП са против?

ГЕРБ гласуваха "против", защото проектът не бил обсъден с изброените организации за оползотворяване, а също и защото не били проведени обсъждания с живеещите по места. ГЕРБ не харесаха и това, че проектът предвижда част от цветните контейнери да са с по-големи отвори, тъй като така имало опасност да се изнася и разпилява боклук, съобщи в. "Сега".

От БСП заявиха, че гласуват против, тъй като според тях цялото сметосъбиране в София трябва да се поеме от общинско предприятие.

Още: Топ 5 причини защо задължително да разделяме отпадъците

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес