Красимир Вълчев откри STEM център за природни науки, изследвания и иновации в Костинброд

2176
Красимир Вълчев откри STEM център за природни науки, изследвания и иновации в Костинброд
Снимка: община Костинброд

На 1 март министърът на образованието и науката посети СУ “Д-р Петър Берон”, за да открие заедно с кмета на община Костинброд г-н Трайко Младенов, г-н Васил Цветков- Народен представител от Софийска област и г-жа Росица Иванова- началник на Регионално управление на образованието - София регион иновативен център за природни науки и иновации.

Проектът е по финансираща програма Национална програма „Изграждане на училищна STEM среда“.

Общата стойност на проекта е 300 000 лв.

Основната цел на проекта е изграждане на училищен STEM Център, който предоставя съвременна образователна среда в сферата на природните науки, технологиите и иновациите и повишава интереса на учениците към технологичния сектор, инженерството и предизвикателствата на новите професии, базирани на високи технологии и дигитална индустрия.

STEM центърът представлява модерен комплекс от зони и обединява Интерактивен кабинет по природни науки и математика, оборудван със станция за виртуална реалност, Зона за симулации и експерименти и специално пространство за отдих и социални контакти.

Всички зони разполагат с високотехнологично модерно оборудване, включващо: интерактивен дисплей, станции за виртуална и добавена реалност със стереоскопичната технология, както и със специфично учебно лабораторно оборудване, необходимо за провеждането на експерименти и опити.

STEM Центърът ще работи с нови мултидисциплинарни уроци, насочени към развитие на уменията на 21 век- креативност, техническа и дигитална грамотност, критично и иновативно мислене. Учебната програма е базирана на приложно образование, максимално близко до реалните потребности на индустрията и бизнеса в сферата на нанотехнологиите, 3D и телемедицината, фармацията и генното инженерство и екологично чистите технологии.

Успешната реализация на проекта ще доведе до въвеждане на учениците в нова учебна среда, насърчаваща културата за иновации, технологичното мислене и мотивацията за развитие на нови умения, насочени към професиите на бъдещето - Теле-хирург, Нано-инженер, Аерокосмически навигатор. Това е от ключово значение за община Костинброд и затвърждаването на региона като една от високотехнологичните индустриални зони в страната.

Министър Вълчев беше запознат и с друг важен проект за СУ”Д-р Петър Берон”. В двора на училището започва цялостна реконструкция. Ще бъдат изградени нови спортни игрища, ремонт на скатен покрив и нова ограда на най-голямото училище в община Костинброд.

МОН обмисля две пролетни ваканции - през април и през май

Пролетните ваканции за учениците може да бъдат две - от 3 до 11 април и от 29 април до 9 май. Това съобщи просветният министър Красимир...

Кметът на община Костинброд показа на място и проектът за нова детска градина, която ще бъде изградена в центъра на града.

След одобрен проект от МОН започва през 2021 г. реализирането на Проект “ИЗГРАЖДАНЕ, ПРИСТРОЯВАНЕ, НАДСТРОЯВАНЕ И РЕКОНСТРУКЦИЯ НА ДЕТСКИ ГРАДИНИ И УЧИЛИЩА 2020 - 2022”.

Община Костинброд продължава да реализира успешно проекти в образователната сфера.

За по-малко от 10 години се реализираха енергийна ефективност в СУ “Д-р Петър Берон”, ДГ ”Пролет”, ОУ”Отец Паисий”, с. Петърч. През 2019 се завърши проект “Подобряване качеството на образователната среда и инфраструктура в ПГВМСС “Св. Георги Победоносец” и се откри изцяло ремонтираната начална сграда на Второ ОУ “Васил Левски”, кв. Маслово.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Въпроси за двойни стандарти заради секретаря на Столична община

Празничен Великденски концерт ще се проведе пред новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

Важна крачка: Увеличават с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Ново метро от станция "Люлин" до околовръстния път на София. Колко ще струва?

Васил Терзиев: Призовавам всички да събират разделно

Борис Бонев: Заварваме една община, която 20 години е управлявана като бащиния от ГЕРБ

Столична община търси кой да изгаря отпадъците ѝ на половин цена

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София