Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кметът на „Възраждане“ иска повече дърветата по „Опълченска“ след ремонта (СНИМКИ)

18 юли 2024, 10:20 часа • 937 прочитания

Не 50, а поне 103 дървета трябва да бъдат засадени след приключването на ремонта на столичната ул. „Опълченска“. Това заяви в писмо до ръководството на Столична община кметът на район „Възраждане“ Станислав Илиев относно ремонта на ул. „Опълченска“, който започна днес.

ОЩЕ: Втори опит: Започва ремонтът на ул. "Опълченска"

Снимка: БГНЕС

Припомняме, че ремонтът по разширяване на столичната улица трябваше да започне във вторник (16 юли), но бе временно спрян, заради протести. Недоволството на хората беше предизвикано от решението да се премахнати 39 дървета. От „Спаси София“ заявиха, че проектът предвижда се на тяхно място да бъдат посадени нови 103.

Премахнатите дървета ще са предимно срещу парка „Св. Никола“. „Те ще бъдат компенсирани с 50 вече пораснали дървета по самите тротоари. Допълнително ще бъдат засадени още 53 дървета в парка и в близост до ул. „Опълченска“, стана ясно от пост във Facebook профила на „Спаси София“.

ОЩЕ: Ремонтът на "Опълченска": Намерения и критики

Снимка: БГНЕС

Според кмета на район „Възраждане“ адекватното компенсиране изисква поне два пъти по-голямо количество дървесна растителност в сравнение със заложеното в досегашния план за компенсиране.

Той допълни, че е направено уточнение и относно конкретните видове и бъдещото местонахождение в района на всяко едно ново дърво.

„Още веднъж настоявам Столична Община да се придържа към предложения план. Убеден съм, че ще го направи, заради гражданите, които заслужават да работим за благоприятна, по-зелена и здравословна среда за живот“, подчерта кметът.

Снимка: БГНЕС

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес